Dijk Eemskanaal in gevaar

0

Bij het Groningse dorp Woltersum dreigt een dijk van het Eemskanaal te bezwijken. De dijk lekt en vandaag stijgt het waterpeil naar verwachting met nog enkele decimeters. Circa 800 bewoners worden gedwongen geëvacueerd.

Donderdagavond brak in het Friese Grou al een dijk door. Daardoor kwam een klein gebied, het eiland De Burd onder water te staan.

Vaarverbod
Sinds donderdagmiddag geldt op alle provinciale vaarwegen in Friesland een vaarverbod. Eerder was de scheepvaart in Groningen al stilgelegd.

Kust: geen hoogwater meer
Langs de kust is de dreiging van hoogwater geweken nu de storm is gaan liggen. De hoogwaterwaarschuwingen die de Stormvloedwaarschuwingsdienst (SVSD) had uitgegeven, zijn voorbij. Vannacht is om 4.30 uur de bezetting van het waarschuwingsbureau van de SVSD opgeheven.
Dat is goed nieuws voor de noordelijke provincies. Als het waterniveau van de Waddenzee daalt, kunnen de waterschappen beginnen met het naar zee lozen van overtollig water. Dat gebeurt normaal gesproken onder andere bij Lauwersoog.

Maas
Ook elders zorgt het hoge water voor overlast. Zo worden in Limburg uit voorzorg op verschillende plaatsen pompen geplaatst.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.