De Calypso met ‘stormy weather’

0

De Calypso is een vrolijke dans die haar oorsprong vond op Trinidad. Maar of men zich aan boord van de Calypso wel zo vrolijk voelt, is de vraag. De 88 meter lange kustvaarder is nog maar net buitengaats en pikt nu al een paaltje.

Het is, zoals dat heet ‘stormy weather’ en dat heeft eveneens een link met muziek. Het betreft een bekende jazzstandard die goed in het gehoor ligt en nog vaak wordt gespeeld. Het nummer werd al in 1933 geschreven en is door talloze jazzmusici vertolkt. Tien jaar later werd zelfs de musical Stormy Weather geproduceerd.

Deze Calypso danst hier in de Noordzee en doet dat onder Neder­landse vlag met Rotterdam als thuishaven. Het schip werd in 2011 gebouwd in het Friese Bergum door Damen Shipyards aldaar. Met een draagvermogen van 3.800 ton opereert het door heel Europa voor Capelle Chartering & Trading.

Het bedrijf heeft acht schepen in de shortsea en is gevestigd aan de Fascinatio Boulevard in Capelle aan den IJssel. In Rotterdam werd een lading veevoer gelost en het schip is hier op weg naar de Middellandse Zee, oftewel de Méditerranée.

En daar zit ook muziek in, want het is de titel van een bekend liedje van Toon Hermans. Het is te hopen dat men daar, en op weg ernaartoe, beter weer had.

Het schip is uitgerust en gecertificeerd door Lloyd’s Register en heeft Ice Class 1D, waarmee het in lichte ijscondities in bijvoorbeeld de Oostzee mag varen. De kustvaarder heeft een ruim zonder tussendek, waarin ook containers vervoerd kunnen worden. De totale capaciteit hiervoor is 188 TEU, waarvan er 108 in het ruim en 80 aan dek gestuwd kunnen worden.

tekst: Cees de Keijzer
fotografie: Arjan Elmendorp

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.