De Alpe d’HuZus dag

0

Donderdag 9 juni is Alpe d’HuZes, de benefietklim voor onderzoek naar kanker. Uit de binnenvaart doen zes teams van acht renners mee onder de naam Binnenvaart To The Top. Hans Heiligers bivakkeert op Alpe d’Huez en doet verslag van de gebeurtenissen en verrichtingen. Woensdag 8 juni.

♦ ‘Binnenvaart To The Top haalt 233.890 euro op’
♦ ‘Wielrenners aangekomen bij Alpe d’Huez’

Het was schrikken bij het openen van de gordijnen vanochtend vroeg. Vette vervelende onophoudelijke regen in Frankrijk. Aan de ontbijttafel was het nummer een in de gesprekken.
Gelukkig hoorden de deelnemers later in het Palais du Sports, waar onder andere alle live uitzendingen van Radio 2 worden gedaan, dat er rond het middaguur een flinke verbetering van het weer werd voorspeld. Dat was goed nieuws want vandaag zetten veel teams opnieuw hun trainingsronden voort.

Van eendjes tot hanekammen
Er waren ook een goede 250 inschrijvingen van families die wilden meedoen aan Alpe D’HuZus. Dat evenement werd voor het eerst in 2008 ingelast op de dag voorafgaand aan de grote dag van de beklimming van de Alpe d’Huez. Het is een groot familiespektakel voor de deelnemers en hun families die op de grote dag zes maal de berg beklimmen.
De vrouwen, mannen en kinderen fietsten vandaag éénmaal de berg op. Omdat ieder in hetzelfde tenue fietst, staan op hun helm nogal eens leuke of bijzondere dingen ter herkenning voor hun supporters langs de kant van de weg. Dat varieert van eendjes tot hanekammen. De deelnemers krijgen enorme toejuichingen en door het karakter van het Alpe d’Huez-evenement waren er aan de finish ook veel emotionele taferelen.
Een moeder reed met haar dochter de tour omdat ze recent hun man en vader aan de ziekte verloren. Het is geweldig hoe ze op deze manier een prestatie wegzetten om te laten zien hoe sterk ze zijn. Ook kinderen fietsten met hun ouders naar boven en kwamen gezamenlijk over de finish. Knap gedaan met die kinderen; de berg komt hen op geen enkele wijze tegemoet .

Groepsfoto
Veel mensen stonden uren lang de goed georganiseerde rit langs het parcours te bekijken. Daarna werd het tijd voor de groepsfoto van alle bijna vierduizend deelnemers van de grote dag die morgen plaatsvindt. De fotograaf werd met een pallet op een heftruck gezet om in de juiste positie te komen voor een mooie plaat.

De fotograaf werd met een pallet op een heftruck gezet voor de groepsfoto. (foto’s Hans Heiligers)
 

Die foto zal met veel andere foto’s van Alpe d’HuZes 2011 in een dik boek komen. Ook die opbrengst gaat met alle andere gelden in de grote pot waarvan de opbrengst over enige tijd wordt bekend gemaakt. Er wordt nu al over een gezamenlijke opbrengst van € 20.000.000,- gesproken.

(Hans Heiligers)

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.