- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDamen levert poolonderzoeksschip Nuyina aan Australië

Damen levert poolonderzoeksschip Nuyina aan Australië

- Advertentie -

Delen

Het nieuwe Antarctic Supply Research Vessel (ASRV) Nuyina is deze week vanuit Vlissingen uitgevaren voor zijn zeven weken durende thuisreis naar Hobart op Tasmanië. Volgens Damen Shipyards is het 160 meter lange schip het meest geavanceerde poolonderzoeksschip ter wereld. De werf bouwde de Nuyina in opdracht van de Australische autoriteiten.

ASRV Nuyina is één van de belangrijkste onderdelen van de Australische Antarctica-strategie en het bijbehorende 20-jarig actieplan. Als ijsbreker heeft het taken als de bevoorrading van Antarctische stations, wetenschappelijk onderzoek, transport, rampenbestrijding, evacuaties en het uitvoeren van patrouilles.

120 Nederlandse bedrijven betrokken

Het ontwerp en de bouw van het schip waren een multinationale samenwerking, met de Australische Antarctische divisie, de scheepsexploitant Serco, de Deense ontwerpers Knud E. Hansen, de engineering- en detailontwerpteams van Damen en het bouwteam van Damen Shipyards Galati in Roemenië. Ongeveer 120 Nederlandse bedrijven uit de hele toeleveringsketen van de Nederlandse scheepsbouw waren, onder leiding van Damen, bij het project betrokken.

“De maritieme toeleveringsketen van Nederland is een van de beste ter wereld. Dit komt mede door de activiteiten en innovatieve kijk van het ministerie van Defensie en de Koninklijke Marine”, zegt Roland Briene, commercieel directeur bij Damen Naval. “Defensie speelt als belangrijke launching customer een vitale rol in het creëren en in stand houden van de topkwaliteit binnen de zelfscheppende Nederlandse marinebouwsector.”

“Damen is trots om de hoofdaannemer te zijn voor veel van hun projecten. Het zijn dit soort launching customer-projecten die ons en Nederlandse toeleveranciers in staat stellen om ook deze complexe schepen te ontwerpen, bouwen en op tijd (afgezien van de vertraging door de coronapandemie, red.) binnen het gestelde budget aan een overheid te leveren.”

Bekend in Australië

Een reeks Australische bedrijven heeft eveneens een belangrijke rol gespeeld bij de bouw van de ASRV Nuyina, zoals Taylor Bros uit Tasmanië, dat twee krachtige Antarctische landingsschepen heeft geleverd.

“We zijn erg trots dat de Australische regering voor zo’n ingewikkeld project met Damen koos te werken”, vervolgt Briene. “Dit is niet alleen gebaseerd op onze lange ervaring met het bouwen van complexe marineschepen, maar ook op onze staat van dienst in de samenwerking met Australische instanties en bedrijven. In de afgelopen twintig jaar hebben we meer dan 75 schepen aan het land geleverd, waaronder drie geavanceerde ondersteuningsschepen voor de Royal Australian Navy.”

poolonderzoeksschip Nuyina
De 160 meter lange Nuyina is het meest geavanceerde poolonderzoeksschip ter wereld. (foto Damen Shipyards)

Poolonderzoek

“Het is een memorabele gebeurtenis”, vindt Gerry O’Doherty, kapitein van de ASRV Nuyina. “Het schip is ontworpen en gebouwd voor het Australische Antarctica Programma en het is echt speciaal. Dit vertrek is dag één van een levensduur van dertig of mogelijk veertig jaar! We gaan zo veel mogelijk met het schip doen, ik wil alle wetenschappers en bemanningsleden die vanaf dit schip gaan werken, het allerbeste wensen voor de toekomst. Iedereen die bij dit project betrokken is, kan trots zijn op zijn bijdrage aan de ontwikkeling van dit schip, dat een nieuwe wereldstandaard heeft gezet op het gebied van het poolonderzoek.”

Laboratoria

Naast de vele innovatieve systemen die de ASRV Nuyina heeft, om ervoor te zorgen dat de impact op het milieu vrijwel nihil is, heeft het schip klimaatgecontroleerde ruimten waar tot 32 bemanningsleden, 116 speciale personeelsleden en een arts maximaal negentig dagen achtereen kunnen verblijven. Het omvat 1-persoons- en 2-persoonshutten met eigen badkamer, een kombuis, eetzaal, lounges, theater, fitnesscentrum, yoga- en medische ruimten. Voor onderzoek is er 500 m² aan wetenschappelijke (droge en natte) laboratoria en kantoren. Het schip heeft een bereik van 16.000 mijl bij een snelheid van 12 knopen en kan 1,65 meter ijs breken bij een snelheid van 3 knopen.

Zuidelijk licht

Sussan Ley, de Australische minister van milieu, zei over het schip: “De ASRV Nuyina wordt het meest geavanceerde onderzoeksplatform in de Zuidelijke Oceaan. Een verbintenis van 1,9 miljard dollar voor onze ambitie op Antarctica, voor onze baanbrekende geschiedenis op Antarctica en voor het inheemse erfgoed van Australië.”

“Nuyina is een woord van de Tasmaanse Aboriginals voor zuidelijk licht. Wanneer het schip later dit jaar in Hobart aankomt en onder volledig Australisch bevel komt te staan, zal het een licht werpen op het belang van de Australische Antarctica-wetenschap bij het monitoren en beschermen van ons veranderende milieu.”

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -