Dutch Design Award voor Waterbus van Damen

0
(foto Damen Shipyards Group)

De Damen Waterbus 2907 E3 is onderscheiden met een Dutch Design Award. Het schip is door Damen Shipyards Group en KesselsGranger speciaal ontworpen voor het openbaar vervoer over water in de regio Dordrecht-Rotterdam, verzorgd door Waterbus.

Het gaat om een Dutch Design Award G100. Die vertegenwoordigt de top 100 productontwerpen in Nederland. De genomineerden zijn beoordeeld door een panel van experts op het gebied van industrieel ontwerp. Awards worden toegekend aan producten en oplossingen die ‘relevant, innovatief en/of origineel zijn, en uitzonderlijk goed ontworpen in Nederland door een Nederlandse ontwerper of voor een Nederlands bedrijf’. Ze moeten in de afgelopen twee jaar op de markt zijn gebracht.

(foto Damen Shipyards Group)

Voor iedereen

De Waterbus 2907 E3 is ontworpen door Damen Shipyards Group en KesselsGranger, voor exploitatie in de regio Dordrecht-Rotterdam, als onderdeel van de Waterbusdienst. Het ontwerp besteedt veel aandacht aan zowel passagiersbeleving als duurzaamheid.

Jan van Ooijen, Design and Proposal Engineer Public Transport bij Damen, legt uit: “Het ontwerp van het schip begon met de visie van Gerbrand (Schutten, de CEO en oprichter van Waterbus, red.). Hij heeft een duidelijk idee van het type dienst dat hij wil aanbieden. Dit is een dienst met een hoge mate van duurzaamheid en die de verschillende soorten passagiers omarmt die er gebruik van zouden kunnen maken, of het nu gaat om forenzen, toeristen, groepen, mensen met een mobiliteitsbeperking, enzovoort. Al deze passagiers hebben verschillende eisen; hoe die in dit ontwerp zijn verwerkt, is de essentie van het Waterbus-verhaal.”

Werkplekken

Over alles is nagedacht. De Waterbus is geschikt voor een breed publiek. Zo is er bijvoorbeeld een grote ruimte achterin voor toeristen die de bezienswaardigheden langs de route willen bekijken. Voor degenen die de Waterbus gebruiken voor hun dagelijkse woon-werkverkeer zijn er comfortabele werkplekken in het binnengedeelte van het schip. Daarnaast is er goed nagedacht over de ruime opbergmogelijkheden voor fietsen. De fietsen worden op het schip geplaatst op volgorde van de bestemming van de passagier, zodat ze bij aankomst snel en eenvoudig kunnen worden weggehaald.

(foto Damen Shipyards Group)

De zitplaatsen zijn slim ingedeeld en geschikt voor verschillende doelgroepen. Zo is er een loungebank in het midden van het schip. De bank heeft uitsparingen voor kinderwagens, wandelwagens en rolstoelen.

De Waterbus is een van de eerste veerboten met tactiele strips op de vloer om blinde en slechtziende passagiers de weg te wijzen. De mobiliteit door het schip wordt ook bevorderd door contrasterende vloermarkeringen en duidelijk afgebakende zones.

Zintuigen

“Traditioneel gaat het bij openbaar vervoer om van A naar B te komen. De Waterbus voegt daar iets aan toe”, zegt James Granger van de Belgische designstudio KesselsGranger. “Het is een ervaring waar mensen van houden. Ze zien de omgeving vanuit een ander perspectief. Het is een heel ontspannend schip om op mee te varen en het biedt echt rust.”

Zijn collega Steven Kessels voegt daaraan toe: “We hebben geprobeerd een meeslepende ervaring te creëren die alle zintuigen aanspreekt en passagiers in staat stelt zich verbonden te voelen met de elementen buiten. Bij de Waterbus gaat het niet alleen om de bestemming, maar ook om de reis zelf.”

Om de ervaring aan boord te verbeteren, hebben de ontwerpers gestreefd naar een warme, open en veilige omgeving. Dat is gedaan met grote ramen over de hele lengte van het schip en in het plafond, waardoor er veel licht binnenvalt en een ruimtelijk gevoel ontstaat.

Lichtgewicht ontwerp

Duurzaamheid loopt als een rode draad door het ontwerp van de Waterbus. Het schip is voorzien van het E3-logo van Damen, dat staat voor economisch haalbaar, duurzaam en efficiënt. Het lichtgewicht ontwerp van koolstofvezel en het hybride aandrijfsysteem zorgen ervoor dat uitstoot en geluid minimaal zijn. Het schip is ook voorbereid op een nog groenere toekomst, met de optie om over te schakelen op volledig elektrisch varen wanneer de tijd daar is.

Gerbrand Schutten, CEO van Waterbus, stelt: “De Waterbus is op dit moment het best mogelijke openbaar vervoer over water. Het gaat er nog steeds om mensen naar hun bestemming te brengen, maar we doen het op een manier die duurzaam, inclusief en plezierig is. Dat we hierin zijn geslaagd is een groot compliment voor Damen en KesselsGranger.”

Dutch Design Week

De Waterbus wordt, samen met andere prijswinnaars, gepresenteerd tijdens de in Eindhoven, die nog tot en met 29 oktober duurt. Op de stand kunnen bezoekers een gedetailleerd schaalmodel van het schip bekijken en een video bekijken met de Waterbus in actie en interviews met vertegenwoordigers van Waterbus, Damen en KesselsGranger.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.