- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWillem-Alexandersluis vanaf 2025 meermaals gestremd wegens onderhoud

Willem-Alexandersluis vanaf 2025 meermaals gestremd wegens onderhoud

- Advertentie -

Delen

Verschillende onderdelen van de Prins Willem-Alexandersluis in Amsterdam zitten tegen het einde van hun technische levensduur. Er staat daarom een grootscheepse opknapbeurt op het programma. De werkzaamheden starten in 2025. Rijkswaterstaat waarschuwt nu al dat de scheepvaart er op verschillende momenten forse hinder van zal hebben.

De eerste volledige stremming is al bekend: van 28 februari 00.00 uur tot 4 maart 2025 23.59 uur. Dan vindt een deurwissel plaats. Gelijktijdig test Rijkswaterstaat de droogzetschotten en het losmaken van de glijbaan waarover de sluisdeur beweegt.

Bij slechte weersomstandigheden worden deze werkzaamheden een week later uitgevoerd en is de stremming van 7 tot 11 maart 2025.

Hinder voor grote schepen

De afsluiting leidt tot forse hinder voor de scheepvaart. Vooral voor schepen langer dan 110 meter. Die hebben geen alternatief. Schepen tot 95 meter kunnen de naast de Prins Willem-Alexandersluis gelegen Oranjesluizen gebruiken. Schepen met een lengte tussen de 95 en 110 meter kunnen, bij voldoende waterstand, omvaren via de IJssel.

Bij de voorbereidingen van de stremming is de scheepvaartsector zo goed mogelijk betrokken, aldus Rijkswaterstaat. “De keuze voor deze periode is mede tot stand gekomen met input van de sector. Het is een relatief luwe periode en de sector kan tijdig meedenken over alternatieven en maatwerkoplossingen.”

De scheepvaart is ook geïnformeerd via een BAS-bericht en via Vaarweginformatie.

Vervanging en vernieuwing

Gedurende de afsluiting worden onderdelen van de sluis vervangen en vernieuwd. Het doel daarvan is de doorstroming en veiligheid voor de scheepvaart te verbeteren en de sluis toekomstbestendig te maken.

In 2027 en 2028 volgt nog een aantal stremmingsperiodes. De planning hiervoor is nog niet bekend. De stremminsperioden worden weer in nauw overleg met de scheepvaart en andere betrokken partijen vastgesteld, belooft Rijkswaterstaat.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -