- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOmzet en winst Boskalis gingen in 2023 door het dak

Omzet en winst Boskalis gingen in 2023 door het dak

- Advertentie -

Delen

Koninklijke Boskalis heeft een “historisch 2023” afgesloten. De omzet en de winst waren hoger dan ooit. Alle bedrijfsonderdelen droegen bij aan de gunstige cijfers.

De omzet is met 20 procent toegenomen tot 4,28 miljard euro. De nettowinst ging met bijna 150 procent naar 601 miljoen. In 2022 was die 241 miljoen euro.

Vele records verbroken

“2023 was een bijzonder succesvol jaar voor Boskalis, waarin we vele records hebben verbroken”, zei CEO Peter Berdowski bij de bekendmaking van de cijfers. “Mooi is te zien dat alle onderdelen van ons bedrijf aan deze prachtige cijfers hebben bijgedragen. Al onze medewerkers verdienen dan ook een groot compliment voor de toewijding, professionaliteit en onderlinge samenwerking waarmee we deze successen hebben kunnen bereiken.”

Bij Dredging & Inland Infra waren de schepen zeer goed bezet op grote projecten in het Midden-Oosten, Verre Oosten en Europa. Er is hard gewerkt aan innovatieve infrastructuur, zoals de Fehmarnbelt tunnel in Denemarken en Manila International Airport.

Klimaatprojecten

Klimaatprojecten worden steeds belangrijker voor de Nederlandse dienstverlener op het gebied van baggeren, maritieme infrastructuur en maritieme diensten. Zoals de kustbescherming bij Togo/Benin en de versterking van de Markermeerdijken ten noorden van Amsterdam.

In de perstoelichting “Klimaatadaptieve maatregelen kregen veel aandacht tijdens de COP28 in Dubai. Met onze activiteiten op het gebied van kustverdediging en rivieroeverbescherming bieden we passende oplossingen ter bescherming tegen de gevolgen van klimaatverandering. De noodzaak hiervan werd zichtbaar toen eind 2023 grote delen van Europa werden bedreigd door hoog water als gevolg van extreem weer.”

Windparken

Bij de Offshore Energy-activiteiten profiteert Boskalis van de energietransitie. In 2023 was het bedrijf wereldwijd betrokken bij de aanleg van 29 offshore windparken. Dat was goed voor de helft van de offshore-omzet. We voltooiden ons eerste windproject in de Verenigde Staten en waren met verschillende windprojecten druk in Taiwan en Europa.

De bergingsdivisie trok internationale aandacht met het succesvol verwijderen van 180 miljoen liter olie uit de 48 jaar oude en onveilige FSO Safer in de Rode Zee bij Jemen. “We zijn blij dat deze operatie op tijd was afgerond, voordat er onrust uitbrak in de regio.”

Afgelopen zomer wist Boskalis ook de Waddeneilanden te behoeden voor een potentieel grote milieuramp door de brandende autocarrier Fremantle Highway te blussen en te bergen.

Mooie oogst

“Met trots kijken we terug, en met vertrouwen kijken we vooruit”, aldus Berdowski. “Onze strategie van Sustainable Growth heeft het afgelopen jaar haar rijpe vruchten afgeworpen en ook 2024 lijkt een mooie oogst te beloven. De orderportefeuille is goed gevuld en ook de marktvooruitzichten zijn goed. Wij gaan door op het succesvolle pad van innovatieve infrastructuur, klimaatadaptatie en energietransitie.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -