Bruine vloot vrijgesteld van Europese wetgeving passagiersrechten

0

Het Europees Parlement heeft vorige week ingestemd met wetgeving over passagiersrechten voor zee- en binnenwateren. Op initiatief van het Nederlandse parlementslid Corien Wortmann (CDA) geldt voor historische schepen een uitzondering.

“Het is goed dat aanpassingen voor betere toegankelijkheid voor gehandicapten verplicht worden gesteld voor cruise- en ferryschepen, maar het is onmogelijk diezelfde aanpassingen te eisen voor historische schepen”, licht Wortmann toe. “Ik ben blij dat we nieuwe problemen voor onze bruine vloot hebben voorkomen.”
“Deze Europese regelgeving moet ook voor kleine (familie)bedrijven behapbaar blijven en geen onmogelijke aanpassingen aan kleine en historische schepen eisen. Ik ben daarom tevreden met de ingebouwde flexibiliteit. Regels die voor grote cruise- of ferryschepen gelden, kun je niet zomaar van toepassing verklaren op de kleine schepen en op de bruine vloot.”

Vergoeding bij vertraging
Met de nieuwe wetgeving worden ook vergoeding bij vertraging en hulp voor mensen met een beperkte mobiliteit Europees geregeld. Reizigers krijgen recht op een alternatieve reis of teruggave van de ticketprijs bij vertraging bij vertrek van meer dan 90 minuten en bij annulering.
Daarnaast moet het schip goed toegankelijk zijn voor gehandicapten en zieken. Dit betekent dat elektrische rolstoelen ongehinderd aan boord moeten kunnen gaan. De verordening zal binnen 24 maanden na publicatie inwerking treden. Dat moet de sector tijd geven om de gevraagde aanpassingen uit te voeren.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.