Brug Briegden komt over het water

0

Het middendeel van de nieuwe brug over het Albertkanaal in Briegden (Lanaken) is per ponton van de Gentse haven naar Briegden getransporteerd. Ook de onderdelen van de boog die later op de brug wordt geplaatst bereikten hun bestemming via het water. Vaarwegbeheerder De Scheepvaart liet de brugdelen maken door het Gentse staalconstructiebedrijf Aelterman, bekend van zijn brug-, sluisdeur- en pontonconstructies.

Het transport ging via het Albertkanaal. (foto Havenbedrijf Gent/Tom D’Haenens)

Ook de tweede Scheldebrug in Temse, alle sluizen op het Albertkanaal, de nieuwe binnenvaartsluis in Evergem en de meeste stuwen op de Bovenmaas komen bij Aelterman vandaan. De vaarweg is vaak de enige mogelijkheid om de grote staalstukken te vervoeren. Dat gold ook voor het 104 meter lange middendeel van de brug Briegden.

1 oktober klaar
Eind juli worden het voor- en achterdeel van de brug op een ponton naar Briegden gevaren. De installatie van de brug start begin augustus en moet eind september klaar zijn. Uiterlijk 1 oktober wordt de brug in gebruik genomen. In een volgende fase gaat De Scheepvaart het kanaal onder de brug verbreden tot 100 meter. De Scheepvaart laat de komende jaren nog meer bruggen van dit type bouwen.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.