- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsBouw tijdelijke dam bij stuw Linne begint 24 februari

  Bouw tijdelijke dam bij stuw Linne begint 24 februari

  - Advertentie -

  Delen

  Rijkswaterstaat bouwt een tijdelijke breuksteendam om de schade aan stuw Linne goed in beeld te brengen. De dam zorgt er tegelijk voor dat de waterstand in het stuwpand op peil blijft als de wateraanvoer afneemt. Daarmee blijft de stuw stabiel.

  Maandag 10 februari raakte de stuw beschadigd door twee duwbakken die door de storm Ciara op drift waren geraakt. Vijf van de veertien jukken zijn beschadigd.

  De tijdelijke dam maakt het mogelijk om de stuw onderwater veilig te inspecteren. Op basis van de inspecties maakt Rijkswaterstaat vervolgens een herstelplan.

  Op dit moment is er geen hinder voor de scheepvaart op de Maas. Schepen maken gebruik van de sluis Linne, die iets verderop ligt.

  Stabiel

  Rijkswaterstaat houdt de stuw continu in de gaten. De stuw is nu stabiel, maar die situatie kan veranderen als de wateraanvoer wijzigt. Bij de huidige afvoeren van de Maas schat Rijkswaterstaat de kans laag in dat de stuw bezwijkt.

  Mocht dat toch gebeuren, dan heeft dit een stijging in de waterstand benedenstrooms tot gevolg en een daling bovenstrooms. Deze waterstandsverandering zal eerst een piek hebben en daarna stabiliseren. Dit zal impact hebben op de directe omgeving en de scheepvaart. Rijkswaterstaat heeft de betrokken gemeenten, de provincie, de Veiligheidsregio Limburg Noord en Waterschap Limburg geïnformeerd.

  Breuksteendam

  De afgelopen week zijn de nodige berekeningen gemaakt voor de tijdelijke dam. Rijkswaterstaat kiest voor de bouw van een breuksteendam. De breukstenen zijn inmiddels besteld; de lichtste stenen wegen tussen de 10 en 60 kilo en de zwaarste stenen circa 1.000 kilo.

  De dam wordt zo’n 60 meter lang en op het breedste punt, op de bodem van de Maas, wordt de dam zo’n 30 meter. De dam zal 75 centimeter boven het waterpeil uitsteken. De bouw duurt naar verwachting anderhalve week.

  (foto https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat/Bart van Eyck)

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -