- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBoskalis presenteert prima cijfers én overnamebod van HAL

Boskalis presenteert prima cijfers én overnamebod van HAL

- Advertentie -

Delen

HAL wil Boskalis overnemen. Dat heeft het Papendrechtse baggerbedrijf annex maritieme dienstverlener donderdag 10 maart bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers.

De Nederlandse investeerder heeft een vrijwillig openbaar bod aangekondigd van 32,50 euro per aandeel. HAL bezit al 46,2 procent van de aandelen. De raad van bestuur en de raad van commissarissen van Boskalis beraden zich op het bod.

Weer zwarte cijfers

Koninklijke Boskalis Westminster heeft 2021 ondanks beperkingen door corona goed afgesloten: de omzet en het resultaat namen flink toe en de orderportefeuille is goedgevuld. De omzet steeg ten opzichte van 2020 met 17,1 procent tot 2,96 miljard euro. De EBITDA kwam na een stijging van 14,3 procent uit op 462 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 151 miljoen euro. Een jaar geleden was nog sprake was van verlies van 97 miljoen euro. De orderportefeuille is licht toegenomen tot 5,41 miljard euro.

CEO Peter Berdowski: “Terugkijkend op 2021 hebben we een uitstekende prestatie neergezet. Ondanks de nog altijd knellende COVID-19 maatregelen zijn we erin geslaagd onze projecten goed uit te voeren en ook in financieel opzicht kunnen we van een succesvol jaar spreken.”

Gunstige vooruitzichten

Berdowksi vervolgt: “Met trots kijken we terug, maar bovenal kijken we met vertrouwen vooruit. Boskalis is met zijn brede aanbod aan diensten de komende decennia in staat een belangrijke bijdrage te leveren aan enkele van de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd, variërend van het faciliteren van de energietransitie, het bieden van bescherming tegen de gevolgen van klimaatverandering en de aanleg van cruciale infrastructuur tot het voorkomen van milieurampen op zee.”

“Voor de middellange termijn zijn de marktvooruitzichten gunstig”, aldus Berdowski. “En ook voor de korte termijn zijn er veel positieve signalen qua markt en orderportefeuille, al is het lastig om de impact van de huidige geopolitieke ontwikkelingen in Oost-Europa voor Boskalis op dit moment concreet te duiden.”

Ever Given

Bij Dredging & Inland Infra nam de omzet met ruim 20 procent toe en het bedrijfsresultaat met 57 procent. De bezetting van de sleephopperzuigers was in het tweede halfjaar sterk, na een relatief rustig eerste halfjaar dat benut werd voor veel vervroegd onderhoud van een aantal (middel)grote schepen. De grootste omzetbijdrage kwam van projecten in de Filipijnen, Singapore, Denemarken en van de Nederlandse markt.

Bij Offshore Energy is de omzet met 19 gestegen en was het bedrijfsresultaat 52 procent hoger. De divisie Towage & Salvage kende een goed jaar, zowel bij de havensleepactiviteiten als bij de berging. In 2021 was Boskalis wereldnieuws door het vlottrekken van de Ever Given in het Suezkanaal.

 

 

 

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -