- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuw land voor ‘groene’ bedrijven op Maasvlakte 2

Nieuw land voor ‘groene’ bedrijven op Maasvlakte 2

- Advertentie -

Delen

Op Maasvlakte 2 is Havenbedrijf Rotterdam gestart met het opspuiten van 55 hectare land voor bedrijven die hernieuwbare brandstoffen en chemische producten maken.

Waterbouwbedrijf Van Oord is onlangs begonnen met het werk. Het Finse bedrijf UPM heeft plannen om hier een bioraffinaderij te vestigen, en het Havenbedrijf wil er tegelijkertijd ook ruimte bieden aan andere bedrijven die producten maken uit reststoffen. Door dit soort bedrijven bij elkaar te vestigen, ontstaat een cluster van bedrijven dat gebruik kan maken van dezelfde infrastructuur, zoals buisleidingen.

Maasvlakte 2

Van Oord spuit in totaal 5 miljoen kuub zand op in het zuidelijke deel van de Prinses Alexiahaven. In afwachting van concrete plannen voor invulling van het gebied was dit deel van Maasvlakte 2 nog niet opgespoten. Het nieuwe land komt ruim 6 meter boven NAP te liggen.

In juli is Van Oord naar verwachting klaar met het werk. Het zand moet dan nog een halfjaar inklinken voordat er op gebouwd kan worden. Op het zand komt een laag klei en wordt gras ingezaaid, zodat het zand niet wegstuift.

Nieuw cluster

Aanleiding voor het opspuiten van het terrein is dat UPM onlangs bekend maakte dat het zich alleen nog op Rotterdam richt als locatie voor zijn nieuwe bioraffinaderij. Het Finse bedrijf kan daarmee de eerste zijn van een nieuw cluster voor het produceren van hernieuwbare brandstoffen en chemicaliën. Een beslissing van UPM over de nieuwe fabriek wordt niet voor het eind van dit jaar verwacht.

Ruimte

Het Havenbedrijf geeft aan zorgvuldig om te gaan met de ruimte in de haven. Op Maasvlakte 2 is nog ruimte voor uitbreiding van de containeroverslag en activiteiten die passen in de transitiestrategie van de haven. Zoals de productie van groene waterstof, aanlanding van windenergie van zee en de productie van hernieuwbare brandstoffen. Elders in het havengebied is ook nog ruimte, maar dat zijn vooral kleinere terreinen. Ook zullen in de loop van de tijd verschillende terreinen herontwikkeld worden.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -