- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBoeiend boek over scheepswerf De Biesbosch

Boeiend boek over scheepswerf De Biesbosch

- Advertentie -

Delen

Een eeuw geleden werd machinefabriek De Biesbosch in Dordrecht opgericht. Aanleiding voor Vereniging De Binnenvaart om een boek uit te geven: In 100 jaar van scheepswerven naar Stadswerven. Binnenkort wordt het boek officieel aangeboden aan de Dordtse wethouder Piet Sleeking.

Het boek, geschreven door Jan van ‘Verlaat, is nummer 8 in de reeks ‘Geschiedenis van de Binnenscheepvaart’. Het is een lijvig boek geworden: 200 pagina’s met maar liefst circa 450 afbeeldingen, waaronder vele nog nooit eerder gepubliceerde foto’s. Het boek beschrijft de boeiende historie van scheepswerf De Biesbosch, ingebed in de maatschappelijke ontwikkelingen van toen.

Het bedrijf groeide uit tot de grootste van de scheepswerven die gevestigd waren in het gebied waar nu een nieuwe stadswijk groeit, die heel toepasselijk Stadswerven heet. Daaronder bevonden zich ook de scheepswerven Dordrecht en Koopman, die beide in De Biesbosch opgingen.

De duwboot Mannesmann IV werd in 1977 bij De Biesbosch gebouwd. (foto Leo Schuitemaker)

Duwvaart

Het boek legt het accent op de binnenvaart, waarvoor de Dordtse scheepswerf baanbrekende geschiedenis schreef als initiator van de duwvaart in Europa en in een toonaangevende rol bij de verdere evolutie daarvan. Totdat de werf in 2000 ophield te bestaan.

Maar al eerder schreef de scheepswerf binnenvaarthistorie met onder meer schepen van het type Franse motor. Eén van de veertien hoofdstukken is geheel daaraan gewijd.

 

René Siegfried

Vereniging De Binnenvaart is zelf nauw met de voormalige werf verbonden. Die band wordt prachtig gesymboliseerd door de ligplaats van het binnenvaartcentrum (de René Siegfried met de lashbak CGS 6013) pal bij de voormalige machinehal van De Biesbosch. De duwboot werd ook gebouwd op deze werf. Als voorloper van de duwboten van de zogenoemde tweede generatie krijgt deze in het boek uiteraard speciale aandacht met afbeeldingen uit de tijd dat hij nog volop actief was op de rivier.

De oplevering van sleepschip Hermina in 1926. (archieffoto Vereniging De Binnenvaart)

Bouwlijst

De binnenvaartliefhebber zal met volle teugen genieten van dit boek. In de eerste hoofdstukken zijn nog machtige stoomsleepboten en ook kleine spitsen te zien, in de laatste hoofdstukken gaat het over moderne duwboten en motortankschepen. Daartussen zit een grote variatie aan vaartuigen, waaronder indrukwekkende zeeschepen.

Het boek vult tevens talrijke gaten die de ooit verschenen drie jubileumboeken van de scheepswerf helaas lieten vallen. Achterin bevindt zich een tien pagina’s lange, volledig bijgewerkte bouwlijst van bouwnummer 1 tot en met 895.

 

Najaarsbijeenkomst

Het boek is voor € 30,- te koop bij Vereniging De Binnenvaart op de René Siegfried, Maasstraat 13, Dordrecht, tijdens de najaarsbijeenkomst van de vereniging op zaterdag 28 oktober bij het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam en op de stand van de vereniging tijdens Europort 2017 in Ahoy.

Op verzoek (en met bijbetaling van de portokosten) stuurt de vereniging het boek per post. Bestellen kan door een bericht te mailen naar [email protected].

 

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

  1. Sinds kort ben ik in het bezit van een Koopman S-Spant zeilschip. Ik hoorde dat deze in Dordrecht is gebouwd maar vind dat bijzonder; hebben ze deze “tussen de grote klussen door” gebouwd? Is het een one-off? Ik hoop dat iemand het verhaal kent. Ze is 8,35 meter, heeft een Bukh 10 pk en prachtige vormen.

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -