BLN-Schuttevaer scoort met boeiende roadtrip-video

0
Regiocoördinator Andries de Weerd (links) legde aan presentator Martijn La Grouw uit waarom de grotere Wilhelminasluis belangrijk is voor vervoer over water in Noord-Holland.

Traditioneel houden de afdelingen van BLN-Schuttevaer rond Kerst hun jaarvergadering. Ook ging wegens corona een streep door. De ‘Koninklijke’ besloot daarop het land in te trekken en een aantal afdelingen te bezoeken om over de in hun regio spelende nautische kwesties te praten en lobbysuccessen te belichten. De dinsdagavond 29 december live op YouTube uitgezonden reportage was informatief en boeide ondanks de lengte – 80 minuten is best lang voor een YouTube-film – van begin tot eind. Dat zorgde ervoor dat de honderden kijkers niet ‘wegzapten’.

Dat was niet alleen te danken aan de variatie aan regio’s en onderwerpen, maar ook aan Martijn La Grouw, die vlot en geïnteresseerd interviewde en verslag deed. De ingehuurde dj en presentator reed in een oranje VW-busje kriskras door Nederland en ontmoette op locatie afdelingsbestuurders, regiocoördinatoren en een enkele vaarwegbeheerder.

“Binnenvaart houdt onze economie draaiend”

Ook Cora van Nieuwenhuizen werkte aan de uitzending mee. De minister van Infrastructuur en Waterstaat gaf in een opgenomen boodschap aan het begin aan hoe belangrijk de natte infrastructuur is. Niet alleen voor de binnenvaart, maar voor heel Nederland. “De sector houdt Nederland op koers, ondanks deze moeilijke tijd met corona. De bouw krijgt zijn zand en grind, fabrieken hun grondstoffen en winkels hun voorraden. Kortom: de binnenvaart houdt onze economie draaiend.”

Minister Cora van Nieuwenhuizen benadrukte het belang van de binnenvaart.

“Maar als de binnenvaart haar werk goed wil blijven doen, moet onze infrastructuur van wereldklasse blijven,” beseft Van Nieuwenhuizen. “Daarom maken we onze vaarwegen nu klaar voor de toekomst: veiliger, robuuster en efficiënter. We maken hier vaart mee, ook al omdat onderhoud vaak tot overlast lijdt. Met snelle maatregelen pakken we nu de grootste knelpunten aan. Zoals nu in de Waal bij Nijmegen.”

“Voor onderhoud heb ik honderden miljoenen extra euro’s gereserveerd. Het is natuurlijk vervelend dat het onderhoud tot overlast lijdt, maar straks kan de binnenvaart hopelijk weer voor tientallen jaren zorgeloos varen op onze topklasse-vaarwegen.”

Brug of tunnel

Vervolgens kwamen tal van onderwerpen aan bod. Zoals de Rotterdamse haven: vreugde over het behoud van de ligplaatsen in de Maashaven, wensen bij de vervanging van steigers in de Waalhaven en de dreiging dat de derde oeververbinding toch een brug wordt in plaats van de door de binnenvaart bepleite tunnel.

Maar ook het in 2021 geplande onderhoud van de brug bij Waddinxveen (en de hinder voor de scheepvaart daardoor), de plannen voor overnachtingsplekken in Bergambacht, de gerenoveerde Wilhelminasluis in Zaandam, de onveiligheid van de ligplaatsen aan het Utrechtse Kanaleneiland, de lobby voor verhoging van de laatste drie bruggen op de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl, de renovatie van de oude sluis in Eefde, de aanhoudende problemen met Sluis Weurt, de almaar vertraagde plannen voor een nieuwe haven in Waalwijk, de haperende sluisplanning in Terneuzen, de succesvolle aanleg van de nieuwe overnachtingsplekken in Gorinchem en de plannen voor een nieuw haven in Werkendam kwamen voorbij.

In Rotterdam sprak Martijn La Grouw met Ronald Versloot. Onder meer over de bezwaren van de branche tegen de aanleg van een brug tussen De Esch en Feyenoord.

Jubilarissen

Verder was er aandacht voor jubilarissen, die ook altijd tijdens de jaarvergaderingen in het zonnetje worden gezet. Nu beperkte La Grouw zich tot degenen die meer dan vijftig jaar lid zijn. Onder wie Leen Verheij (70 jaar lid), Piet Steendijk (75 jaar) en Willem van IJzerlooij (70 jaar). Bij de laatste ging de presentator op visite. Daar was ook Willems dochter Leny van Toorenburg, die niet alleen coördinator Nautisch-Technisch en Infra is bij BLN-Schuttevaer, maar als vrijwilliger ook bestuurslid van afdeling Rijnmond. Ze is daarnaast ook jubilaris: zij is 25 jaar lid. Met dochter Kelly van Toorenburg is ook de derde generatie actief binnen BLN-Schuttevaer. Zij is verenigingssecretaris & HR-coördinator.

De reportage is terug te zien op het YouTube-kanaal van BLN-Schuttevaer.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.