Havens kiezen Park-Line Aqua als leverancier walstroomsysteem

0
Walstroomkasten in Gent. (foto Park-Line Aqua)

Park-Line Aqua levert het uniforme walstroomsysteem voor zowel binnenvaart als riviercruise voor Havenbedrijf Rotterdam, North Sea Ports, Drechtsteden, Havenbedrijf Antwerpen en de Vlaamse Waterweg. Het Amsterdamse bedrijf won de Europese aanbesteding die Havenbedrijf Rotterdam was gestart namens de gezamenlijke havens.

Aanbesteding

Een uniform walstroomsysteem moet het gebruikersgemak vergroten en het gebruik van walstroom stimuleren. De aanbesteding past in het beleid van de ‘walstroompartijen’ om de havengebieden in Nederland en België “in balans te ontwikkelen. Dat betekent dat niet alleen geïnvesteerd wordt in economie, maar ook in verbetering van leefbaarheid en milieu.” Aldus Havenbedrijf Rotterdam.

Duurzaamheid is daarbij het sleutelwoord. Gezamenlijk proberen overheden en bedrijfsleven meer te vervoeren over water en per trein in plaats van over de weg. Ook het beperken van uitstoot van CO2, stikstofoxide en fijnstof staat hoog op de agenda.

Drinkwater

De gedeelde doelstellingen hebben geleid tot een gezamenlijke aanpak waarbij het aanbod van walstroom zo eenvoudig en betrouwbaar mogelijk moet zijn. Het gaat daarbij primair om de levering en facturatie van de elektriciteit via walstroomkasten en de dienstverlening bij storingen aan scheepszijde.

Ook de levering van het drinkwater aan de schepen verloopt via dit systeem. De walstroompartijen hebben het mogelijk gemaakt dat ook andere havens kunnen aansluiten bij dit systeem. Inmiddels is dat ook al gebeurd.

Walstroom in Rotterdam. (foto Ries van Wendel de Joode/Havenbedrijf Rotterdam)

Park-Line Aqua

Park-line Aqua (voorheen onderdeel van de Parkmobile Group) is een gebruikers-, service- en betalingsplatform voor de maritieme en de logistieke sector. De focus ligt op verduurzaming en digitalisering met als doel om een uniform platform (marktplaats) te creëren met maar één factuur per maand voor alle afzonderlijke gebieden. De diensten zijn nu operationeel in meer dan vijftig havens/gemeenten en ruim 1.800 punten in Nederland en België. Ze variëren van walstroom tot het innen van havengeld.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.