- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBLN en CBRB: samen verder als Koninklijke Binnenvaart Nederland

BLN en CBRB: samen verder als Koninklijke Binnenvaart Nederland

- Advertentie -

Delen

Koninklijke BLN-Schuttevaer en Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart zijn eruit: vlak voor Kerst hebben ze hun fusievoorstel naar de leden gestuurd. De besturen van BLN-Schuttevaer en CBRB willen verder als Koninklijke Binnenvaart Nederland.

Begin 2022 kunnen de leden van beide verenigingen stemmen over de fusie. Als ze groen licht geven, kan de fusievereniging eind maart van start, zo is de bedoeling.

Krachtenbundeling

De grote ambities “op het gebied van vergroening, digitalisering en veiligheid en uitdagingen ten aanzien van de arbeidsmarkt, ladingstromen en infrastructuur waar de binnenvaartsector voor staat vereisen een integrale aanpak”, geven de organisaties in een op 23 december verstuurd persbericht de noodzaak van de langverwachte fusie aan.

“Om de toekomstige kansen voor de sector maximaal te kunnen verzilveren is het noodzakelijk om de kennis en kunde van de bestaande verenigingen te bundelen. Een krachtenbundeling komt ten goede aan de effectiviteit van het lobbywerk, meer invloed nationaal en internationaal, een krachtiger stem naar buiten, een groter netwerk, het borgen van kennis en knowhow en meer ondersteuning voor leden. Ook het beeld van de sector naar de buitenwereld vraagt om een robuuste vereniging met eenduidige standpunten, vergelijkbaar met de brancheorganisaties van andere sectoren.”

Nieuwe poging

Eerdere pogingen tot een fusie mislukten. In de jaren 90 klapte Binnenvaart Nederland en in 2013 zag CBRB op de valreep af van deelname in de toen wel opgerichte Binnenvaart Logistiek Nederland, waartoe later wél Koninklijke Schippersvereniging Schuttevaer toetrad.

In de zomer van 2018 startten de verenigingen opnieuw met het verkennen van de mogelijkheden om één vereniging te vormen. Ondertussen werd de samenwerking steeds nauwer.

“Na een lang, maar zorgvuldig proces hebben de besturen de afgelopen weken de laatste punten op de i gezet en vandaag het fusievoorstel met de leden kunnen delen”, meldden BLN-Schuttevaer en CBRB op 23 december. De Koninklijke Schippers Vereniging Schuttevaer (KSV) en de Christelijke Bond voor Ondernemers in de Binnenvaart (CBOB), die nu als ledengroepen onderdeel zijn van BLN, zullen die status houden binnen de nieuwe vereniging.

Nieuwe naam

De nieuwe vereniging zal het predicaat ‘Koninklijk” voeren en gaat Koninklijke Binnenvaart Nederland heten. KBN moet dé toonaangevende branchevereniging van en voor de binnenvaart worden. “Ontstaan uit de overtuiging dat ze de uitdagingen waar de sector voor staat alleen met een integrale aanpak kunnen overwinnen. Gebouwd op de kennis, kunde en historie van Koninklijke BLN-Schuttevaer en het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart.”

“Naast sectorbrede inzet zal er ook voldoende aandacht zijn voor het binnenvaartfamiliebedrijf en betrokkenheid op de brede sociale context waarbinnen de binnenvaart wezenlijke toegevoegde waarde levert.”

Op zoek naar nieuw kantoor

Door de fusie en door samenvoeging van de afdelingen en medewerkers kan een nieuwe slagvaardige organisatie ontstaan die “als motor van de vereniging uitvoering zal geven aan het verenigingsbeleid”. BLN-Schuttevaer en CBRB zien synergie- en efficiencyvoordelen: “Taken en overkoepelende beleidsonderwerpen, ledengroep ondersteuning en individuele ledenservice kunnen zo beter worden ingevuld.”

De besturen zijn nog op zoek naar een geschikte locatie voor het kantoor van KBN. Nu is CBRB in Rotterdam gevestigd en BLN-Schuttevaer in Zwijndrecht.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -