- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDe Haas Rotterdam start werf op RDM-terrein weer op

De Haas Rotterdam start werf op RDM-terrein weer op

- Advertentie -

Delen

De Haas Rotterdam (DHR) start zijn huidige scheepswerf op RDM West weer op. Naast het terrein rondom de (voormalige) scheepslift neemt het bedrijf ook een nabijgelegen terrein van circa 2 hectare in gebruik. Een nieuwe 820 ton sterke Travelift komt in de plaats van de oude scheepslift. Daarmee kunnen schepen worden drooggezet en getransporteerd.

De scheepswerf heeft daarvoor een uitgifteovereenkomst met het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) gesloten. De uitbreiding van de werf past in het beleid van HbR om klanten relevante scheepsreparatiefaciliteiten aan te kunnen bieden. Bovendien wil het Havenbedrijf stimuleren dat leerlingen in het technisch onderwijs op de RDM Campus kiezen voor een baan in de maritieme sector.

Grijze vloot

Nadat DHR in 2016 startte met de scheepslift, bleek er veel vraag voor de werffaciliteit. De scheepslift was met name populair bij de zogenoemde grijze vloot (sleepboten, patrouillevaartuigen, loodstenders, kleine pontons). Vaak moeten deze schepen snel en voor een korte periode drooggezet kunnen worden voor inspectie, service en onderhoud. Met name voor slepers was een dergelijke mogelijkheid in Rotterdam niet of nauwelijks aanwezig. Daardoor weken schepen uit naar Antwerpen en Hamburg.

Na een incident in 2018 raakte de scheepslift buiten gebruik. Vervolgens hebben Havenbedrijf Rotterdam en DHR samen besloten om het one-stop-shop-concept verder te ontwikkelen, inclusief uitbreiding van het terrein. Met de Travelift 820 wordt overgegaan op een andere, efficiëntere wijze om schepen droog te zetten en te verplaatsen.

Emile Hoogsteden van Havenbedrijf Rotterdam (links) en Govert de Haas, eigenaar van De Haas Rotterdam, ondertekenen het contract.

Ligplaatsen

Met de uitbreiding van de werffaciliteiten op het RDM-terrein ontstaat de mogelijkheid meerdere schepen gelijktijdig droog te zetten en schepen in het water te servicen dankzij de nieuw aan te leggen ligplaatsen aan pontons in de Heysehaven.

De 820 ton sterke Travelift is bekend bij De Haas. Het bedrijf heeft daarmee goede ervaringen opgedaan op zijn werf in Maassluis (De Haas Maassluis). De Travelift gaat als een soort portaalkraan over de insteekhaven van de voormalige scheepslift rijden om de schepen te kunnen hijsen. Hiervoor worden constructieve aanpassingen gedaan op en aan de kade van de scheepslift. De nieuw scheepslift zal begin 2022 in gebruik worden genomen.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -