ASV toch naar overleg huisvuilinzameling

0

De ASV is dinsdag 4 oktober toch aanwezig bij het overleg over de inzameling van huisvuil en overig scheepsbedrijfsafval in de binnenvaart. De vereniging blijft het oneens met de conclusies en aanbevelingen uit het evaluatierapport van Rebel.

Eerder gaf de ASV daarom aan niet in te gaan op de uitnodiging van het ministerie van IenM. Na een handreiking van het ministerie en een ‘behoorlijk constructief verlopen gesprek’ schuift de organisatie alsnog aan.

Dat bleek zaterdag 1 oktober tijdens de ledenvergadering in Rotterdam. Het overleg tussen het ministerie en de binnenvaartorganisaties (naast de ASV, zijn het CBRB en Koninklijke BLN-Schuttevaer daarbij aanwezig) gaat over de benodigde aanpassing van het huidige inzamelsysteem. Nu wordt er nauwelijks gebruik van gemaakt. Het overleg is ook een aanbeveling uit het rapport van Rebel.

 

Tegen

De ASV gaf eerder aan “op geen enkele manier medeverantwoordelijk” gemaakt te willen worden aan een systeem dat volgens de vereniging in strijd is met het Europese CDNI-akkoord. Dat verdrag zou voorschrijven dat inzameling voor alle landen uniform geregeld moet zijn. Volgens de vereniging is er nu geen draagvlak voor het systeem, en komt dat er ook niet als de suggesties van Rebel worden ingevoerd.

Voorzitter Sunniva Fluitsma maakte tijdens de ledenvergadering duidelijk dat de ASV tegen het inzamelsysteem blijft. “Maar we willen meedenken en meepraten hoe het nu verder moet.” Als het aan de ASV ligt, wordt de afgifte  weer gratis en komen er meer afgiftepunten.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.