Antwerpen opent allereerste zonnespiegelpark van Europa

0
De inhuldiging van het zonnespiegelpark was op 23 oktober. (foto Port of Antwerp)

De haven van Antwerpen heeft het eerste zonnespiegelpark in de Europese procesindustrie. De installatie maakt deel uit van een proef die met steun van de Vlaamse overheid is gefinancierd.

Het Genkse energiebedrijf Azteq installeerde de zonnespiegels bij logistiek bedrijf Adpo. Azteq installeerde daar de afgelopen maanden 1100 m² aan zonneparabolen op het terrein.  Adpo gaat de zonnespiegels gebruiken voor de productie van stoom, waarmee het bedrijf containers en tanks reinigt en opwarmt.

Warmte

Het zonnespiegelpark zal naar verwachting jaarlijks 500 MWh gasverbruik schelen. De installatie is het eerste industriële project met Concentrated Solar Thermal Energy (CST) in Europa. CST is een innovatieve technologie waarbij parabolische spiegels zonlicht opvangen en omzetten in warmte. De temperatuur kan oplopen tot 400°C. De zonnespiegels bewegen met de zon mee.

CST produceert drie keer meer energie per geïnstalleerde vierkante meter dan met reguliere zonnepanelen. De technologie is een volledig groen alternatief voor de industriële warmtebehoefte en levert daardoor een grote bijdrage  aan de reductie van CO2-uitstoot in de haven.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.