Luchtfotoboek geeft verrassende kijk op Amsterdams havengebied

0
(foto Sky Pictures)

Zeehavens Amsterdam en IJmond vanuit de Lucht is de titel van een nieuw luchtfotoboek over het langgerekte havengebied langs het Noordzeekanaal. Het Nederlands/Engelstalige boek geeft via 160 luchtfoto’s een andere kijk op het vierde havengebied van Europa. Vorig jaar lag de gezamenlijke overslag in Amsterdam, Zaandam, Beverwijk, Velsen en IJmuiden voor het eerst boven de 100 miljoen ton. 

Behalve de haven komt ook de hoofdstad zelf volop in beeld: de herkenbare grachtenstructuur van de historische binnenstad, de musea en de Dam, maar ook de moderne kantoren rond de Zuidas. Vanuit de lucht is de enorme groei van de stad en de verscheidenheid aan bouwstijlen door de eeuwen heen scherp in beeld gebracht. Foto’s zijn er ook van Schiphol, de Johan Cruyff Arena, het Olympisch Stadion en evenementen als de Canal Parade, Sail en de Hiswa-te-Water.

 

Samenhang

Maar het draait natuurlijk om het uitgestrekte havengebied zelf. Dat ligt tussen de Amsterdamse Oranjesluizen in het oosten en de Noordzeesluizen bij IJmuiden: de terminals, kades, bedrijfsterreinen, petrochemie, opslagtanks en distributiecentra.  Vanuit de lucht is heel duidelijk de samenhang  te ontdekken van het 40 kilometer lange havencomplex. Ook de bouw van het IJmuidense sluizencomplex, straks het grootste ter wereld, krijgt aandacht.

Al bladerend komt de lezer verder nautisch dienstverleners als slepers en loodsen tegen, evenals opnamen van de Amstel, het Noord-Hollands Kanaal en de vissershaven van IJmuiden. Buiten Amsterdam bevat het boek verder ook foto’s van offshore-installaties, van ’s werelds grootste aardappeloverslag in Beverwijk en van het bijzondere stadhuis van Zaandam.

 

Metamorfose

Het boek wordt uitgegeven door Sky Pictures uit Arnemuiden. Eerder verschenen daar luchtfotoboeken van de Zeeuwse zeehavens, de haven van Rotterdam en de haven van Antwerpen. Vaste fotograaf is Izak van Maldegem. In de zomermaanden van vorig jaar vloog hij vele uren op ruim 300 meter hoogte boven de hoofdstad en het havengebied Westpoort. Tijdens deze fotovluchten schoot hij meer dan 2.000 foto’s, waarvan een selectie in het fotoboek is opgenomen.

Van Maldegem: “We vliegen en fotograferen alleen bij helder en onbewolkt weer. Zo staan we steeds borg voor haarscherpe foto’s. Wat me van bovenaf gezien is opgevallen is de grote metamorfose die het havengebied heeft doormaakt en nog steeds doormaakt. Eind vorige eeuw natuurlijk het Oostelijk Havengebied  maar nu het NDSM-terrein, het Hembrugterrein en de Houthavens en omgeving.”

Als andere opvallende ontwikkeling noemt hij de ontelbare zonnepanelen en de vele windmolens. “Voor mij een bewijs dat havenbedrijven daadwerkelijk investeren in nieuwe energiebronnen.”

De cover van het boek.

Van oost naar west

Van Maldegem vloog en fotografeerde de linker en de rechter oever van het IJ en het Noordzeekanaal. Van oost naar west, dus vanaf Fort Pampus in het IJ tot aan het Forteiland aan de monding van het Noordzeekanaal. Zo zorgt hij voor een heel herkenbare opbouw van het boek. De foto’s zijn voorzien van korte heldere teksten uit de pen van Jaap Luikenaar, die jaren in de haven van Rotterdam heeft gewerkt.

Zeehavens Amsterdam en IJmond vanuit de Lucht is voor € 29,95 verkrijgbaar bij de boekhandel en via de webwinkel van Sky Pictures.

 

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.