- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTweede Kamer wil smartphone tijdens varen aan banden

Tweede Kamer wil smartphone tijdens varen aan banden

- Advertentie -

Delen

Niet alleen op de weg kunnen smartphones voor gevaarlijke afleiding zorgen, dat kan ook op vaarwegen het geval zijn, stelt de Tweede Kamer. Die wil daarom dat de regering onderzoekt of er technische maatregelen mogelijk zijn om gebruik tijdens het varen tegen te gaan.

De door Liesbeth van Tongeren van GroenLinks ingediende motie werd 23 januari door een meerderheid gesteund. Letterlijk verzoekt de Tweede Kamer de regering om “samen met de betrokken sectoren (binnenvaartbranche, verzekeringsbranche, telecombranche en andere) te kijken hoe techniek ingezet kan worden om afleiding door mobiele telefoons onmogelijk te maken’. Vóór het zomerreces wil de Tweede Kamer daar de uitkomst van weten.

“Mijn motie om ook afleiding door mobiele telefoons achter t roer bij de binnenvaart technisch onmogelijk te maken is aangenomen. @SafedrivepodB”, twitterde Van Tongeren na de stemming.

 

Ongeloof en boosheid

Vanuit de binnenvaart werd met ongeloof en boosheid gereageerd. Jose Steneker schreef als antwoord op de tweet van Van Tongeren bijvoorbeeld: “Zeker geen verstand van de binnenvaart??  Hoe moet je melden bij laad of losplaatsen,  voormelden bij bepaalde sluizen.” En Eric van Dam: “En op basis van welk degelijk onderzoek bent u tot deze motie gekomen??? #verbijsterd #binnenvaart U kunt me morgen gerust bellen, dan leg ik u even uit dat het rijden met 130km/u op de A2 wat verschillen heeft dan varen met 10 km/u op de automatische piloot.”

Jacco Theunisse, bestuurslid van BLN-Schuttevaer, reageerde: “Waar komt dat uit de lucht gevallen? Hoe verhoudt zich dat met door de overheid gesteunde apps voor betere doorstroming op het water en informatievoorziening? Landsvertegenwoordiging is een serieus vak hoor.”

BLN-Schuttevaer liet weten dat voorzitter Roland Kortenhorst meteen actie heeft ondernomen om de Tweede Kamerleden uitleg te geven over het gebruik van telefoons aan boord: dat het niet gevaarlijk is en dat ze onmisbaar zijn voor de binnenvaart.

 

SafeDrivePod

De ASV twitterde: “Kamer neemt motie aan tegen mobiel bellen door binnenvaartschippers terwijl door afstandsbediening  en planningstools bij sluizen en bruggen de schipper gedwongen (verplicht!) is de mobiele telefoon (en nota bene de computer) te gebruiken. Volgende stap marifoon afschaffen?”

De ASV wijst er bovendien op dat Van Tongeren verbonden is aan SafeDrivePod en vraagt zich af of die nevenfunctie haar politieke keuze beïnvloedt. Van Tongeren vermeldt SafeDrivePod zelf in haar tweet. Ze is lid van de raad van advies van dit bedrijf. Dat levert een apparaat waarmee het smartphonescherm van een automobilist kan worden geblokkeerd tijdens het rijden.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -