Het is goed denkbaar dat offshore windenergie na enkele decennia vervangen wordt door iets anders. “Daar kijken wij als bedrijf ook al naar: kunnen we erop termijn ook ervoor zorgen dat die parken op een goede, circulaire manier weer terugkomen van zee en vervangen worden door nieuwe parken of nieuwe technieken.” Dat zei Fred van Beers maandag 13 januari. De CEO van de Sif Group, bouwer van fundaties voor offshore windparken, werd die avond gehuldigd als Rotterdams Havenman van het Jaar 2024.
De jaarlijkse bijeenkomst, steevast op de tweede maandag van het jaar, is ook altijd een reünie van de oud-Havenmannen en- Vrouwen. Tijdens een vaartocht op de Prinses Amalia van Koninklijke Spido genieten ze samen van een traditioneel captain’s dinner. Steevast ook aan boord is de top van het Havenbedrijf Rotterdam, het bedrijfsleven, bestuursleden van Jong Havenvereniging en havenjournalisten.
De in 1962 geboren Fred van Beers is de opvolger van Allard Castelein, voormalig CEO van het Havenbedrijf Rotterdam. Hij is de 44e havenprominent die de sinds 1981 bestaande onderscheiding (bestaand uit een oorkonde en een penning) ontving.
Teamprestatie
Sif Group is fabrikant van offshore funderingen voor windturbines. Het beursgenoteerde bedrijf ontstond 76 jaar geleden in Roermond en heeft sinds 2016 een locatie op de Maasvlakte. Tot vorig jaar werden de in Roermond gefabriceerde funderingspalen daar alleen in elkaar gezet. In de zomer van 2024 is de vestiging echter uitgebreid en is er een productielijn in gebruik genomen. De investering bedroeg 328 miljoen euro. Daarmee verdubbelt het bedrijf zijn capaciteit.
Sinds zijn aanstelling als CEO in 2018 is Fred van Beers verantwoordelijk voor Sifs investeringen op de Maasvlakte. Om de uitbreiding mogelijk te maken, verlengde het Havenbedrijf de diepzeekade in de Prinses Arianehaven met 200 meter.
De “rasechte Brabander” zei in zijn dankwoord dat de titel ‘Haventeam van het Jaar’ zou moeten heten, want het succes is niet alleen zijn verdienste. Hij sprak van een teamprestatie. Daarnaast dankte hij de klanten van Sif: “De helft van de investering is opgebracht door klanten die bij ons orders hebben geplaatst om die fabriek aan het draaien te krijgen. Wij hebben tegen de markt gezegd: ‘Wij willen die fabriek graag bouwen en daar die enorme uitbreiding voor doen, maar we gaan het niet doen zonder jullie bijdrage.’ En daar is enorm goed gehoor aan gegeven.”
Afgelopen jaar sloot Sif contracten voor het leveren van funderingen voor offshore-windparken in de Noordzee (Oranjewind, ruim 50 kilometer uit de kust van IJmuiden en East Anglia 2 voor de Engelse kust) en in de Baltische Zee (Baltyk II en III, voor de kust van Polen).
Net op tijd
De huldiging was net op tijd, grapte Frank de Kruif, voorzitter van Stichting Havenman/vrouw van het Jaar. “Na volgende week had het niet meer gekund, want over precies een week zit er een nieuwe president in het Witte Huis. En die gezegd: Open up the North Sea, get rid of windmills. Trump wil de Noordzee open voor boringen naar olie en gas en weg met de windmolens. Dus we strijken de machtigste man op aarde hier vanavond wel een beetje tegen de dunne haren in.”
“Maar dat risico moeten we dan maar nemen”, ging De Kruif verder. “Want windenergie is te belangrijk voor het Nederlandse energievoorziening. Maar dat niet alleen. Het is ook een belangrijke pijler onder de energietransitie die de Rotterdamse haven doormaakt. En dan is de windsector ook nog een activiteit die bijdraagt aan de positie van Rotterdam als offshore haven.”
Ondanks alle tegenwind wordt hier gewoon doorgewerkt
Er zijn ook serieuze bedreigingen voor de windindustrie, schetste De Kruif. “Hij doelde op de concurrentie van China, dat met staatssteun probeert windmolens in Europa te slijten. “Met prijzen die substantieel lager liggen dan die van Europese aanbieders. Tel daarbij op dat China ook nog een dominante positie heeft in de levering van grondstoffen en onderdelen voor windmolens en het mag duidelijk zijn dat Europa op zijn zaak moet lietten. Wil het op energiegebied meer zelfvoorzienend zijn, en dat wil het, dan zal het zijn eigen industrieën meer moeten beschermen en stimuleren. Het is enigszins bemoedigend dat de Europese Commissie in dit specifieke geval van de Chinese windmolendumping, een onderzoek heeft ingesteld.”
Toch ziet De Kruif geen aanleiding om “al te zeer te somberen. Niet in Europa, niet in Nederland en niet in Rotterdam. Ondanks alle tegenwind wordt hier gewoon doorgewerkt. Of ik kan in het geval van windenergie natuurlijk beter zeggen: dankzij alle tegenwind. Sif Group heeft dat onder leiding van Fred van Beers de afgelopen jaren bewezen.”
Geloof in feiten
De kersverse Havenman bedankte het Havenbedrijf Rotterdam voor de steun. Onder meer voor het oplossen van wettelijke stikstofbeperkingen die de nieuwe fabriek bijna dwarsboomden. Ook Zuid-Holland en de landelijke overheid hielpen bij het mogelijk maken van de bouwvergunning. Volgens Van Beers wordt te vaak en onnodig geklaagd over de overheid.
Samenwerken was een van de succesfactoren van Sif Groep, vond hij. Zowel intern als extern: het Havenbedrijf Rotterdam, de overheid en de omgeving van de haven.
Maar geloof is eveneens belangrijk, stelde Van Beers. “Geloof in een aantal feiten. En ik denk dat dat in deze tijd belangrijk is om te vermelden. Twee benen op de grond houden en gewoon doen wat normaal en gebruikelijk is, in plaats van in alle mogelijke populistische dingen te vervallen.”
Ik geloof in dingen die wél kunnen in plaats van klagen over dingen die niet kunnen.
Zo is de energietransitie keihard nodig, waarschuwde hij, omdat de opwarming van de aarde echt doorzet. “Ik denk dat wij met z’n allen nog onvoldoende realiseren wat voor enorme effecten er op ons afkomen als de klimaatverandering doorzet zoals die nu gaande is. Dat is gewoon niet best. Mijn twee dochters zitten hier vanavond, maar als we niet ingrijpen gaan zij, en hun hele generatie, dingen meemaken die we hen niet toewensen. En dat kunnen we keren.”
“Ik geloof in dingen die wél kunnen in plaats van klagen over dingen die niet kunnen. Dat is een heel belangrijk uitgangspunt om zaken voor elkaar te krijgen. Eén ervan is dat de energietransitie mogelijk is door offshore wind. Net zo goed als door kernenergie en solar.”