Na een zware windsurftocht van 32 dagen en meer dan 1.800 kilometer heeft Merijn Tinga zijn eindbestemming bereikt: Londen. De Plastic Soup Surfer zeilde van Noorwegen naar de Britse hoofdstad met een missie. In Westminster heeft hij de Minister van Milieu, Lord Benyon, een brief overhandigd om het invoeren van statiegeld te versnellen, mede namens Greenpeace en het Engelse Wereldnatuurfonds.
Ook bracht hij de Engelse zwerfflesjes af die hij tijdens zijn reis vond langs de kust van Zweden terug naar waar ze vandaan kwamen. Tinga: “Ik heb in mijn surfpak ten overstaan van de minister en meerdere parlementsleden in Westminster mijn oproep gedaan om statiegeld in te voeren en daarnaast ook de door ons verzamelde boodschappen van voormalige ministers die eerder statiegeld invoerden overgebracht.”
Expeditie
“Deze hele expeditie is een waanzinnig avontuur geweest. Ik sliep op het strand onder mijn zeil en surfte tussen enorme golven ver op zee. Ik was één met de natuur, de zee en de wind. De flesjes in het dek van mijn surfboard herinnerden me elke dag aan mijn missie. Elke dag kwam ik weer een stukje dichter bij Londen en de plek waar die flesjes vandaan kwamen.”
De Plastic Soup Surfer surfte van Noorwegen naar Engeland op een windsurfboard gemaakt van plastic flesjes afkomstig uit de Thames, de rivier die door Londen stroomt. Zijn surfboard bestaat verder uit gerecycled piepschuim en schimmeldraden (mycelium) en is gebouwd in samenwerking met de bekende surfboardmaker Ron van den Berg, studenten van Hogeschool Inholland en Synprodo, een bedrijf dat gerecycled piepschuim maakt.
Statiegeld
In Groot-Brittannië wordt al jaren gesproken over statiegeld, maar de tegenlobby van het bedrijfsleven is krachtig, aldus Tinga. Zo werd in Schotland de invoering van statiegeld onlangs voor een derde keer uitgesteld. Tinga: ‘’Maar alle Britten die ik heb gesproken, vinden het schandalig dat er nog steeds geen statiegeldsysteem is.’’
De Plastic Soup Surfer is een petitie gestart en zal in september teruggaan naar Westminster om deze aan de verantwoordelijk, te overhandigen. Tinga: “De parlementsleden hebben me uitgenodigd om na het zomerreces terug te komen en de brief nogmaals te overhandigen, deze keer aan de direct verantwoordelijk minister.” Dat is minister Rebecca Pow, ook van Milieu.