Het vervangen van de jukken van de Stuw Roermond verloopt voorspoedig. Op uitnodiging van Rijkswaterstaat nam verslaggever Noud van der Zee op 16 mei een kijkje in de werkkuip.
Vorig jaar werden bij de inspectie van de stuw bij Roermond scheuren ontdekt in drie van de jukken, de staanders van de stuw. Met de stuw regelt Rijkswaterstaat al honderd jaar het waterpeil tussen Stuw Linne en Stuw Roermond. Dat is van groot belang voor de doorstroming van de scheepvaart over de Maas.
Jukken zijn de staanders van een stuw. Tegen de jukken zitten schuiven die ervoor zorgen dat de vaarwegbeheerder meer of minder water door kan laten.
Na de ontdekking van die scheuren besloot Rijkswaterstaat om alle zestien jukken van de stuw te vervangen. Om dat mogelijk te maken is in maart een tijdelijke breuksteendam aangelegd van 65 meter lengte. Achter de dam is een bouwkuip gerealiseerd, die ervoor moet zorgen dat medewerkers van de aannemers Mourik Infra en Paans van Oord aan de stuw kunnen werken. Daarbij maken ze gebruik van een schoorconstructie.
Drie jaar geleden deed Rijkswaterstaat ervaring op met deze werkwijze toen Mourik Infra uit Echt dezelfde werkzaamheden uitvoerde bij Stuw Linne, nadat die door losgeslagen duwbakken beschadigd was geraakt. De daar opgedane kennis benutte Rijkswaterstaat nu voor het ontwerp en de aanleg van de tijdelijke dam in Roermond.
Sonarinspectie
Voordat de aannemers de kuip konden installeren, werden hout en drijfvuil van de stuwbrug verwijderd. Vervolgens trokken medewerkers alle schuiven in de stuw en inspecteerden duikers de locatie.
Daarna volgde nog een sonarinspectie. Met behulp van geluidsgolven bekeken medewerkers de omgeving onder water. De vloer tussen de tijdelijke dam en de stuw werd schoongemaakt.
Eind april transporteerde Rijkswaterstaat de bouwkuip over water naar de kade in Echt. Op die loskade verrichtten de aannemers de laatste voorbereidingen aan de kuip. Begin mei kreeg de kuip zijn plaats bij de stuw in Roermond.
Deze speciale bouwkuip is een stalen constructie van 7 bij 16 meter met een hoogte van 4,50 meter. Toen hij op positie in de kuip stond en was afgedicht, werd de kuip drooggepompt en konden de werkzaamheden beginnen.
Vier jukken per keer
De kuip zorgt ervoor, dat er steeds vier jukken kunnen worden drooggezet en vervangen. Als dat afgerond is, wordt de kuip met water gevuld en verplaatst men de kuip met drijvend materieel naar de volgende locatie om de volgende vier jukken aan te pakken.
Het vervangen en herstellen van vier jukken neemt telkens ongeveer vijf weken in beslag. Tot nu toe verloopt het werk voorspoedig. Rijkswaterstaat hoopt op 1 november alle jukken vervangen en de tijdelijke dam verwijderd te hebben. Op die datum start het hoogwaterseizoen.