- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRecreatievaarder is ontevreden over vaargedrag anderen

Recreatievaarder is ontevreden over vaargedrag anderen

- Advertentie -

Delen

De helft van de recreatievaarders is niet tevreden over het gedrag van andere vaarweggebruikers. Dat blijkt uit een belevingsonderzoek dat Rijkswaterstaat onlangs heeft uitgevoerd onder recreatievaarders.

Als ‘gastheer op het water’ gaat Rijkswaterstaat daarom deze zomer nog eens uitleggen wat de vaarregels zijn. “Daarbij ligt de focus vooral op het genieten op het water mét de regels in je achterhoofd. Zo kunnen alle recreanten gezellig in elkaars vaarwater komen zonder ergernis en met oog voor elkaar.”

Vaargedrag

Vaargedrag wordt veel genoemd als verbeterpunt. Recreatievaarders ervaren situaties waarbij de beroepsvaart dicht in de buurt vaart vaak als onveilig. Daarnaast zorgen drukte en medevaarweggebruikers die met te hoge snelheid passeren voor een onveilig gevoel.

De mobiel verkeersleiders van Rijkswaterstaat gaan daar deze zomer extra op letten en informatie geven over de vaarregels. Varen doe je Samen! (VDJS) gaat ook in gesprek met vaarweggebruikers en zal op diverse plekken voorlichting geven.

Vaaretiquette

Te snel varen staat al jaren op 1 als de meest voorkomende overtreding op de vaarweg. Naast snelvaren zien de mobiel verkeersleiders dat niet iedereen weet wat zijn of haar plaats is op de vaarweg (namelijk zoveel mogelijk stuurboord). Ook het niet dragen van een dodemanskoord aan boord van snelvarende schepen komt regelmatig als aandachtspunt voorbij.

Niet alleen de vaarregels staan centraal, aldus Rijkswaterstaat: “We wijzen de recreanten graag ook op de bijbehorende vaaretiquette. En dat heeft niets te maken met eten met mes en vork of het gebruik van een servet. Het gaat erom hoe je samen de sluiskolk passeert, elkaars lijnen vasthoudt of vastmaakt, rekening met elkaar houdt en netjes op je beurt wacht bij de sluis.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -