- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDriemaster doet reis Darwin over met jonge wetenschappers

Driemaster doet reis Darwin over met jonge wetenschappers

- Advertentie -

Delen

De Rotterdamse driemaster Oosterschelde begint in 2023 aan een wereldreis, met een bijzonder klimaat- en natuurinitiatief. In het project Darwin200 legt het traditionele zeilschip de route af die Charles Darwin bijna twee eeuwen geleden maakte. Onderweg doen jonge wetenschappers onderzoek en zijn er allerlei activiteiten om de passie voor de natuur te stimuleren en de natuurbeschermers van de toekomst te ondersteunen.

Het initiatief kwam tot stand in samenwerking met DARWIN200. Deze Britse organisatie heeft als doel een volgende generatie natuurwetenschappers en -beschermers te trainen en via hen de wereld van morgen te verbeteren. Initiator en projectleider van DARWIN200 is de Britse geograaf en bioloog Stewart Mc Pherson. Hij deed onderzoek naar vleesetende planten en maakte documentaires voor de BBC over de natuurgeschiedenis van de Britse overzeese gebieden.


De Rotterdamse driemaster Oosterschelde is het grootste gerestaureerde zeilschip van Nederland. De voormalige vrachtschoener vaart over de hele wereld. Het schip maakte reizen naar zowel de Noordpool als naar Antarctica en zeilde al tweemaal eerder rond de wereld. Kapitein en directeur is Gerben Nab.


 

Beslissers van de toekomst

In het kader van dit project maakt de historische driemaster Oosterschelde een ruim twee jaar durende reis over de wereld. Op de plekken waar Darwin destijds aan land ging, zal het Nederlandse tallship ook aanmeren en lokale jonge natuurwetenschappers en -beschermers aan boord ontvangen.

In totaal maken 200 natuuronderzoekers en natuurbeschermers van 18 tot 25 jaar – de beslissers van de toekomst, die de komende vijftig jaar de wereld helpen verbeteren – aan boord kennis met elkaar en elkaars werk.

Onderzoek

Aan boord van de Oosterschelde doen de jongeren onderzoek, experimenten ze en geven ze lezingen. Wereldberoemde wetenschappers en vertegenwoordigers van lokale NGO’s worden aan de deelnemers gekoppeld, delen hun netwerk, geven feedback en ondersteunen de training van alle deelnemers.

De onderzoeksprojecten hebben onder andere betrekking op plasticvervuiling in de oceanen, walvis- en dolfijnsoort, de gezondheid van koraalriffen, vervuilingsoplossingen en vele andere milieuonderwerpen.

Live-uitzendingen

De resultaten van deze projecten worden live vanaf het schip uitgezonden. Door het vastleggen en delen van de resultaten van dit project en het aanbieden van experimenten, lezingen, lesmateriaal en videomateriaal aan scholen over de hele wereld, beoogt DARWIN200 zo miljoenen studenten en scholieren wereldwijd te bereiken en te enthousiasmeren om zich in te zetten voor natuurbehoud.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -