- Advertentie -
- Advertentie -

Zeepbel

- Advertentie -

Delen

In Groningen worden de huizen steeds duurder. Dat heeft verrassen­derwijs weinig te maken met de hypernerveuze huizenzeepbel. We zijn collectief alweer vergeten dat in 2008 de ganse wereldeconomie een flinke douw kreeg door gerotzooi van de banken op de huizenmarkt. Toen werden – vooral in Amerika – mensen die zich helemaal geen huis konden veroorloven, gek gemaakt met rare hypotheekconstructies. Totdat die zeepbel barstte en Leiden in last was (en niet alleen Leiden). Nu is het wachten op het barsten van de volgende zeepbel. 

Er zijn nog een paar markten die kampen met explosief stijgende prijzen. Neem de staalmarkt. China was een exporteur van staal maar in het geboorteland van Covid heeft de economie zich zo enthousiast weer opgericht dat deze groeiende wereldmacht importeur van staal is geworden. Leve de vrije markt want de prijzen schoten omhoog. 

En dan is er de energiezeepbel, je voelde hem al aankomen. Gaan we eindelijk volkomen terecht meer betalen voor energie? In zekere zin wel en dat kan een boost geven aan de ontwikkeling van alternatieve energie, worden al die kostbare windmolens en zonnepanelen ineens relatief goedkoper. Maar het is wat wrang dat veel van wat we meer betalen, in de zakken van de Gazprom-eigenaren verdwijnt. Europa is akelig afhankelijk aan het worden van Poetins Rusland. Een mooie reden om de hele Noord­zee vol met windmolens te plempen. Beetje slalommen voor de scheep­vaart, maar à la.

Toen begin jaren 60 van de 20e eeuw Nederland besefte dat het niet alleen beschikte over turf en kolen als brandstof, besloot de regering zo snel mogelijk Groningen leeg te zuigen en heel Nederland op het aardgas uit Slochteren aan te sluiten. Daar kon Nederland fijn van profiteren terwijl een jaar of tien, twintig later immers kerncentrales de energielevering zouden overnemen. Dat is anders gelopen en we zijn 60 jaar later nog afhankelijker van gas geworden door de sluiting van kolen- en kerncentrales. Inmiddels hebben instortende huizen in Groningen ons gedwongen de eigen gasvoorraad deels maar in de grond te laten zitten. 

Aardgas zelf heeft een vreemde evolutie doorgemaakt. Nog niet zo gek lang geleden reden er bussen rond met grote bloemen erop geschilderd, want die reden op aardgas en dat was goed voor de natuur. Ook die zeepbel is inmiddels geknapt. In België denken ze dat nog steeds maar in Nederland willen we aangewakkerd door de huizenbezitters in Groningen van het aardgas af en nu het onbe­taalbare goedje moet worden geïmporteerd, is de beer helemaal los. Jammer genoeg voor die huiseigenaren krijgen ze er niet meer geld voor, maar hun huizen zijn voor de rest van Nederland wel erg duur geworden.

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -