Schepen laten varen op 100 procent biologische en duurzame brandstof. De Enschedese onderneming BTG, in 1987 ontstaan uit de Faculteit der Chemische Technologie van de Universiteit Twente, wil de eerste raffinaderij ter wereld bouwen waar biobrandstof van pyrolyse-olie ontwikkeld wordt. De olie zal geproduceerd worden onder de nieuwe bedrijfsnaam BTG-neXt.
BTG-NeXt richt zich in eerste instantie op de bouw van een demonstratieraffinaderij. De nieuwe scheepvaartdiesel zal daar worden geproduceerd uit pyrolyse-olie, met als doel aan te tonen dat de continuproductie hiervan mogelijk is. De olie die het bedrijf gaat produceren wordt gemaakt van natuurlijke restanten. Overblijfselen als zaagsel en bermgras zouden fossiele brandstof kunnen vervangen.
Met een capaciteit van 1.000 ton scheepvaartdiesel per jaar is de demonstratieraffinaderij volgens BTG-SEO René Venendaal genoeg om aan te tonen dat de technologie zal werken. Dat dient als verdere basis voor opschaling. “Het doel is om op basis van de demo commerciële fabrieken met een capaciteit van enkel tienduizenden tot mogelijk honderdduizenden tonnen scheepvaartdiesel per jaar uit te rollen.”
GoodFuels
GoodFuels, pionier en marktleider in duurzame brandstoffen voor de scheepvaart, en BGT gaan wellicht gezamenlijk investeren in de demofabriek. CEO Dirk Kronemijer van GoodFuels zegt: “Dit project voldoet aan alle cruciale succescriteria en we zouden er bijzonder trots op zijn als we samen met BTG deze cruciale ontwikkeling voor Nederland aan mogen gaan.”
Het bedrijf zal zich in eerste instantie richten op de regionale binnenvaart. Volgens Kronemijer biedt Rotterdam veel integratiemogelijkheden vanwege de reeds bestaande infrastructuur. De haven van Rotterdam heeft daarom de voorkeur bij GoodFuels.
Venendaal hoopt dat de commerciële fabrieken al op een beperkte schaal rendabel kunnen zijn: “We mikken op investeringen van 200 miljoen euro per fabriek. Maar we zien nu al dat veel potentiële klanten, vanwege de vraag vanuit de markt, liever grotere fabrieken neerzetten.”
Pyrolyse
De techniek om middels pyrolyse olie te ontwikkelen uit natuurlijk restafval, zoals houtsnippers en bermgras, werd dertig jaar geleden bedacht aan de Universiteit Twente. Pyrolyse is een chemisch proces waarin biomassa (zaagsel, stro, snoeiafval, et cetera) wordt blootgesteld aan hoge temperaturen, zonder dat er zuurstof wordt toegevoegd. Hierdoor verdampt de biomassa zonder te verbranden.
BTG werd in 1987 opgericht als een onafhankelijk privaat, die zich gespecialiseerd had in de omzetting van biomassa in energie, en in 1993 nam BTG de ontwikkeling en opschaling van de pyrolyse-technologie over van de universiteit.
Is men zich bewust van aanvoer en overslagkosten van de grondstoffen? Is men zich er ook van bewust dat de 2e `fase`van Pyrolyse meer energiegebruik kost?
Weet men zeker dat de productie van de grondstoffen, de voedselproductie niet beconcurreerd?
Heeft men al berekend hoeveel 1 Cub van deze `olie`moet gaan kosten?
M.I. dekt de EU subsidie de kosten?? Voor de soort `zaken`zat verleden jaar nog 72 miljard Euro in kas, en er zijn een aantal `slimme jongens` die deze pot heel goed weten te vinden!