- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuws400.000 euro subsidie per schip voor varen met ZES

  400.000 euro subsidie per schip voor varen met ZES

  - Advertentie -

  Delen

  Op 7 december is de Stimuleringsregeling Elektrificatie Binnenvaartschepen van start gegaan. Deze regeling ondersteunt de financiering van binnenvaartschepen die elektrisch worden aangedreven en daarbij modulaire energiecontainers van ZES gaan gebruiken. Zowel nieuwe schepen als bestaande die worden omgebouwd, komen in aanmerking voor de subsidie van maximaal 400.000 euro.

  Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft 15,1 miljoen euro vrijgemaakt voor de ontwikkeling en transformatie van binnenvaartschepen die dankij het ZES-concept volledig elektrisch gaan varen.

  Dankzij het Nationaal Groeifonds wordt het project Zero-Emissie Binnenvaart, batterij-elektrisch gefinancierd. Dit project heeft als doel om binnenvaartschepen zonder uitstoot te laten varen met modulaire energiecontainers.

  Volledig elektrisch

  Het businessmodel van Zero Emission Services (ZES) is gebaseerd op het pay per use-principe (alleen betalen voor gebruik). Daardoor hoeven schippers geen investeringen te doen in het energiesysteem. Aan boord zijn voor de voortstuwing wel aanpassingen nodig.

  De regeling is bedoeld om financiële steun te bieden voor het aanpassen of bouwen van een schip met een elektrische aandrijving zodat het kan varen volgens het ZES-concept. Het gaat specifiek om de installatie van elektrische voortstuwingssystemen. Sommige componenten die verschillen van traditionele (diesel)systemen zijn toegestaan, maar de batterijcontainers en verbrandingsmotoren worden niet gesubsidieerd. Om in aanmerking te komen moet het schip volledig elektrisch gaan varen volgens het ZES-model met verwisselbare batterijcontainers.

  400.000 euro

  Tot en met 31 december 2025 is een totaalbedrag van 15.100.000 gereserveerd voor deze subsidieregeling. Per vaartuig is een maximale subsidie van 40 procent van de totale investeringskosten mogelijk met een limiet van 400.000 euro.

  Ook industriële onderzoeksprojecten, voor de verdere ontwikkeling van een elektrische voorstuwingsinstallatie, komen in aanmerking. Daarvoor is een aanvullende subsidie van maximaal 75.000 per aanvraag mogelijk.

  Criteria

  De regeling is geopend tot 28-02-2024 om 12.00 uur. Aanvragen worden beoordeeld op criteria emissievrij, schoon, realisatietermijn, plan & onderbouwing. Op die onderdelen scoren gegadigden punten. Het geld wordt verdeeld op basis van een rangschikking van het aantal behaalde punten.

  In 2024 opent de regeling nog twee keer:
  – van 1 mei 09.00 uur tot en met 30 juni 12.00 uur
  – van 1 september 09.00 tot en met 15 oktober 12.00 uur

  Aanvragen

  Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart, onderdeel van IN-CITE, is door het ministerie aangewezen als uitvoeringsinstantie. Aanvragen kan hier: eicb.nl/projecten/seb/. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Niels Kreukniet van EICB, via (010) 798 98 30 of [email protected].

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -