De staking van sluispersoneel gaat op veel plekken in Vlaanderen nog steeds door. De spanning groeit naar een climax. Vandaag protesteren gedupeerde schippers van 15.00 tot 17.00 uur bij de sluis in Hasselt.
Op internet en social media circuleert een oproep aan “alle collega’s, om van 15u tot 17uur graag massaal aanwezig zijn aan de sluis van Hasselt, we hebben Philippe Govers van het KBV die ons gaat vervoegen en we zorgen ervoor dat dit in de media komt- heb contact met het lokaal nieuws, VRT en VTM, dus graag allemaal vanaf 15u op de brug voor de sluis van Hasselt! Neem reddingsboeien en bewerkte Belgische vlaggen mee!”
Acties gaan door
De stakingsactie begon op maandag 4 december en wordt gesteund door verschillende vakbonden. Een groot aantal sluizen en bruggen wordt sindsdien niet bediend. De acties hangen samen met de hervorming van het ambtenarenstatuut bij de Vlaamse overheid.
In de nacht van 5 op 6 december bereikte de Vlaamse regering een akkoord met het ACV. De andere vakorganisaties, ACOD en VSOA, tekenden niet. Hun leden gaan. Nog steeds door met hun acties.
Op verschillende locaties werd de bediening op 6 december weer (deels) opgepakt. Maar veel bruggen en sluizen blijven nog steeds dicht. Het gaat onder meer om het Albertkanaal (Genk, Diepenbeek, Hasselt, Ham en Olen. Bediening sluis Wijnegem), Kanaal Bocholt-Herentals (sluis 2 en 3 Mol, sluis 4 en 5 Dessel, sluis 8 en 9 Geel), Kanaal Gent-Oostende (Kruispoortcentrale en Dammepoortsluis), Kanaal Ieper-IJzer (sluis Boezinge), Kanaal Leuven-Dijle (Zennegatsluis en centrale Kampenhout), Kanaal naar Charleroi (centrale Lembeek) en Zeekanaal Brussel-Scheld (centrale Wintam en Zemst).
Schade aan de binnenvaart
Kenniscentrum Binnenvaart Vlaanderen spreekt van “een ramp. “De schade op zowel economisch als menselijk vlak is niet meer te overzien, dus dit kan geen dag langer duren. Genoeg is genoeg”, aldus directeur Philippe Govers. Zijn organisatie eist de onmiddellijke opheffing van de blokkades, al is er momenteel nog geen aanvaard akkoord tussen twee van de drie vakbonden en minister Rutten.
Het KBV roept met urgentie op om de blokkades op te heffen. “Minister Rutten en de vakbonden houden voet bij stuk wat betreft het ambtenarenstatuut, maar wij doen dat ook: Vlaanderen kan niet zonder de binnenvaart. Deze blokkade berokkent enorm veel schade aan ons imago als milieuvriendelijk alternatief voor vrachtverkeer via de weg. Het is ecologisch en economisch ronduit onverantwoord deze staking nog langer aan te houden.”
Gijzeling
Vooral maakt het KBV zich zorgen om de binnenvaartondernemers die al verschillende dagen vastliggen vanwege de blokkade. “Sommigen hebben binnenkort geen eten of drinkwater meer aan boord. Bovendien moeten de geblokkeerde schippers (…) hun kinderen van het internaat kunnen halen. Deze situatie is compleet onhoudbaar op menselijk vlak.”
KBV eist daarom dat de blokkades voor de binnenvaart onmiddellijk worden opgeheven. “Als deze situatie zich zou voordoen op de E313 zou er veel strenger en sneller worden opgetreden”, stelt Philippe Govers. “Daarom moeten wij nu ook streng zijn en onze boodschap duidelijk stellen: stakers, denk aan je medemens. Het is per slot van rekening bijna Kerst, dus ga samen rond de tafel zitten en ga op een respectvolle manier met elkaar om, om aan een oplossing te werken en de huidige gijzelingssituatie onmiddellijk te beëindigen.”