- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsZwemmer onderschat risico’s van rivier

Zwemmer onderschat risico’s van rivier

- Advertentie -

Delen

Met het warme weer zijn de vele strandjes langs de grote Nederlandse rivieren vol met mensen die zonnen en zwemmen. Er zijn deze zomer al meerdere mensen en kinderen verdronken. Rijkswaterstaat heeft nog wel gewaarschuwd voor de grote risico’s die het zwemmen in de grote rivieren (en kanalen) met zich meebrengt. Maar dat lijkt tegen dovemansoren gezegd. 

Tussen de kribben
Mensen onderschatten de gevaren van het zwemmen in de grote rivieren. Ook dicht langs de oever, tussen de kribben, is het niet veilig. Het water is onvoorspelbaar.

“Door een plaatselijk sterke stroming kunnen zwemmers worden meegezogen of in een draaikolk terechtkomen”, aldus Rijkswaterstaat. “De sterke stroming zit niet alleen in het stromende deel van de rivier (waar de schepen varen), maar is ook verraderlijk aanwezig tussen de kribben. Zwemmen tussen de kribben wordt, hoe onschuldig het ook lijkt, ten stelligste afgeraden. In het verleden zijn op meerdere plaatsen hierdoor mensen verdronken.”

Zuiging
“De scheepvaart maakt het zwemmen extra gevaarlijk. Vanaf een schip zijn zwemmers niet of nauwelijks te zien. Schepen gaan vaak sneller dan de meeste mensen denken en door de zuiging van de veelal grote vrachtschepen kan een zwemmer naar een schip worden toegetrokken. Deze waterverplaatsingen houden nog minutenlang aan, vaak lang nadat een schip al is gepasseerd. Als twee schepen elkaar passeren, wordt deze zuigende kracht alleen nog maar groter.”
De waterbodem bij de oever is soms verraderlijk steil. Ook wanneer het strand bij de rivier geleidelijk lijkt af te lopen, kunnen er onverwacht diepe kuilen voorkomen. Het water van de grote rivieren is vaak troebel door werveling van water en zand. Hierdoor kunnen zwemmers niet zien of er kuilen in de bodem aanwezig zijn en of er onder water obstakels liggen waaraan ze zich kunnen bezeren of verwonden.
“Bij laag water, wat in de zomer vaker voorkomt, bestaat het relatief weinige water in de bedding van de rivier dan nog uitsluitend uit de vaargeul. Met het terugtrekken van het water is de scheidingslijn tussen de vaak diepe vaargeul en de oever niet waarneembaar. Bovendien kan zand vanaf de stranden afbrokkelen en in de vaargeul verdwijnen. Vooral daar waar de waterlijn op gelijke hoogte met de kop van de kribben is, is het gevaar het grootst”, aldus Rijkswaterstaat.
Tot slot is het water in de rivieren vaak erg koud en de temperatuur van het water kan sterk wisselen. Hierdoor is de kans op kramp en onderkoelingsverschijnselen erg groot.

Wel veilig
Het is wel mogelijk om veilig te zwemmen in natuurwater. Dat kan bij de aangewezen zwemplaatsen in dode rivierarmen of in de plassen in de uiterwaarden. Verder zijn er de officiële dagrecreatie¬gebieden en natuurzwembaden.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -