Zwarte Zwaantje gaat naar de werf

0
(foto Stichting Leefwerf De Biesbosch)

Deze kerstvakantie ondergaat het Zwarte Zwaantje, de voormalige stoompont Gorinchem V, een werfbeurt. Neptune Marine in Hardinxveld-Giessendam sponsort die. De sleep van Hendrik-Ido-Ambacht, waar het Zwarte Zwaantje lag, naar Neptune Marine in Hardinxveld-Giessendam werd mogelijk gemaakt door de sleepvaartbedrijven Meander v.o.f., Walrus Maritiem en Landfall Marine Contractors.

Toen het donderdag 19 december zo ver was, zei Jan Marten Mastenbroek van Meander daarover: “Hoewel het voor ons even puzzelen was, willen wij graag meewerken. Het is een mooi project. Zelf had ik al gehoord dat het Zwarte Zwaantje op de helling zou gaan bij Neptune, waar ik met de Harmonie lig. In samenwerking met Rinus van den Heuvel van Walrus Maritiem en Landfall Marine Contractors zorgen we dat het Zwarte Zwaantje daar veilig komt.”

Het Zwarte Zwaantje wordt maandag 23 december drooggezet. Op 6 januari gaat het vaartuig weer te water.

Zwaan-kleef-aan

Elio Barone van Stichting Leefwerf De Biesbosch: ‘We zijn erg blij en dankbaar dat het verslepen door Meander, Walrus Maritiem en Landfall Marine Contractors gesponsord wordt. En dat Neptune Marine de werfbeurt sponsort. Wij willen het Zwarte Zwaantje behouden en restaureren, maar de subsidie die wij hebben ontvangen, is nagenoeg op.”

“Ik ben onder de indruk hoeveel mensen en bedrijven willen helpen en sponsoren. Ik hoop dat het een soort ‘zwaan-kleef-aan’ wordt bij wijze van spreken. Alleen op die manier kunnen we dit unieke maritieme erfgoed behouden en openstellen voor publiek.”

(foto archief Steunpunt Binnenvaart)

Leefwerf De Biesbosch is een burgerinitiatief voor een drijvend park en de combinatie van werken en wonen op varend erfgoed. Het komt in de Zuidelijke Insteekhaven in Dordrecht. Een centrale rol in de plannen is weggelegd voor het Zwarte Zwaantje. Dat deed vele jaren dienst als speeltuinschip naast het AMVV-centrum Zwarte Zwaan in de Rotterdamse Maashaven. De vroegere pont stond op de nominatie op gesloot te worden, maar werd op het nippertje gered  door Stichting Leefwereld De Biesbosch.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.