- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsPlan om Zwarte Zwaantje van sloop te redden

Plan om Zwarte Zwaantje van sloop te redden

- Advertentie -

Delen

Het Dordtse burgerinitiatief Leefwerf De Biesbosch heeft als doel in de wijk Stadsweven de werelden van land en water te verbinden. Daarom wil het een openbaar toegankelijk drijvend park tussen de vijf historische schepen in de Zuidelijke Insteekhaven creëren. Als onderdeel van dat drijvende park is Stichting Leefwerf De Biesbosch van plan het voormalige speeltuinschip Zwarte Zwaantje aan te schaffen.

Dat kennen velen in de binnenvaart nog van de Rotterdamse Maashaven, waar het naast AMVV-centrum de Zwarte Zwaan lag. Het vaartuig is in 1933 te water gelaten als stoompont Gorinchem V. Decennia heeft het als speeltuinschip in de Maashaven gelegen. Het diende daar als ‘schoolplein’ van de Zwarte Zwaan, waar op één van de dekken de liplaatschool voor varende kleuters was gevestigd.

De gemeente Rotterdam besloot heeft vorig jaar dat het speeltuinschip daar weg moest vanwege de nieuwe inrichting van de Maashaven. Het speeltuinschip staat nu gepland om gesloopt te worden.

 

Zonde

Het zou zonde zijn dat dit speeltuinschip met haar rijke cultuurhistorie gesloopt zou worden, vindt Stichting Leefwerf De Biesbosch. “Scheepssloperij Stolk’s Handelsonderneming B.V. deelt deze mening en is bereid de sloop van dit unieke varend erfgoed nog even uit te stellen, tot er duidelijk is of de gemeente Dordrecht verder wil met dit burgerinitiatief.”

Zo moet Leefwerf De Biesbosch eruit gaan zien.

Op 20 februari beslist de gemeenteraad over financiële en juridische garanties waarom Stichting Leefwerf De Biesbosch heeft gevraagd voor realisatie van het drijvende park. De stichting wil daarna direct beginnen om samen met (toekomstige) bewoners van de Stadswerven de inrichting van het drijvende park vorm te geven. Mogelijke partners hierbij zijn het innovatieve Urban Green, Recycled Park en EcoShape. Die werken aan projecten om natuur te integreren in waterbouw. Zo zou op de Stadswerven een drijvende, groene oase kunnen ontstaan tussen de historische schepen.

foto boven: collectie Steunpunt Binnenvaart

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -