- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsZwaantje even weer thuis

  Zwaantje even weer thuis [INGEZONDEN]

  - Advertentie -

  Delen

  De eerste reis van het seizoen zit er op voor Jaap Boersema. Vijftien dagen voer hij met zijn Zwaantje met gasten over Duitse rivieren en kanalen. Zijn verslag:

  De eerste reis van het seizoen zit er op. Vijftien dagen varen over Duitse rivieren en kanalen eindigde zaterdag 6 april in Groningen bij het station. 
  Na het vertrek uit Arnhem werden de deelnemers aan deze lezersreis van het blad Binnenvaart als Vips ontvangen door Bernhard Weber van het Binnenschifffahrtmuseum in Duisburg. De Oscar Huber ging eerder open voor het gezelschap en de steiger van het museum in de Eisenbahnhafen was gereserveerd voor de Zwaantje.

  De Zwaantje bij de Wolthuiswerf in Sappemeer.

  Daarna volgden bliksembezoeken aan steden en sluiscomplexen, in volgorde: Henrichenburg, Münster, Minden en Nienburg. Na een dag in Bremen stapte Willi Jahn aan boord en gidste het gezelschap door het havengebied naar Elsfleth. Zijn bezoek rondde hij in Oldenburg af door te laten zien hoe hij Buddelschiffe (scheepjes in een fles) maakte.
  Op Tweede Paasdag werd er op het Küstenkanaal beperkt geschut. Dit was voor het gezelschap geen probleem. Op de laadplaats Kampe wachtte een bus voor een rit door het gebied van de Emslandkampen en de turfwinning. De bestemming was: Leer.

  Haren met het scheepvaartmuseum was toegevoegd aan het programma doordat de zeesluis van Leer er een maand uit lag. In Papenburg meerde de Zwaantje af bij de oude Meyerwerf, want er stond een rondleiding op de grote Meyerwerf op het programma.
  De reis stond vanaf toen in het teken van de scheepsbouw. Zowel in Leer als Delfzijl zag men dat er schepen voor Wagenborg in aanbouw waren. Na overnachtingen in Emden en Appingedam voer men langs de werven aan het Winschoterdiep, waar ook volop bedrijvigheid was.

  In Sappemeer ‘stond de tijd even stil’. Er werd afgemeerd in de nieuwe passantenhaven tegenover de Wolthuiswerf. Het bezoek aan deze historische werf vormde een enorm contrast met dat aan de Meyerwerf.

  Jaap Boersema

  De Zwaantje vertrekt op zaterdag 18 mei uit Schiedam voor een vijftiendaagse reis naar Parijs met een gevarieerd programma. Er zijn nog hutten vrij.

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -