De Duitse zeemijn in het IJ van Amsterdam wordt in de eerste week van april geruimd. Het explosief wordt via de Oranjesluizen vervoerd in de richting van het IJsselmeer. De EOD brengt de zeemijn vervolgens onder water tot ontploffing. Het scheepvaartverkeer op het IJ wordt tijdelijk stilgelegd.
De zeemijn ligt sinds de Tweede Wereldoorlog in het IJ en is tijdens baggerwerkzaamheden in januari van dit jaar boven water gekomen. Volgens bestaande procedures is de zeemijn destijds weer teruggelegd op de bodem van het IJ. Recent onderzoek onder water heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat er rond de vindplek nog meer explosieven liggen.
Ontploffing
De ruiming start in de ochtend van woensdag 4 april. De EOD behandelt de zeemijn eerst ter plekke onder water. Daarbij wordt het binnenwerk van de mijn gefixeerd. Op die manier kan de zeemijn zo veilig mogelijk worden opgetakeld en vervoerd. Daarna wordt de mijn aan boord van een schip in de richting van het IJsselmeer gevaren. Daar zal de EOD de zeemijn vervolgens tot ontploffing brengen.
De operatie duurt alles bij elkaar naar verwachting tien tot twaalf uur, waarvan de eerste ongeveer anderhalf uur op het Amsterdamse IJ. Weersomstandigheden kunnen ertoe leiden dat wordt uitgeweken naar donderdag 5 april.
Veiligheidszone
Tijdens de operatie wordt een veiligheidszone van 150 meter aangehouden waarbinnen extra maatregelen worden getroffen. Het scheepvaartverkeer wordt gestremd en de veerpont tussen Azartplein en Zamenhofstraat vaart tijdelijk met enige vertraging. Tijdens het passeren van de Oranjesluizen is het sluiscomplex voor enige tijd ontoegankelijk voor publiek.