Zandzakjes als veilige oplossing voor verzwaarde werplijnen

0
André en Alain met de zandzakjes. (foto Port of Antwerp)

Bemanningen van zeeschepen maken in havens geregeld gebruik van werplijnen die verzwaard zijn met illegale voorwerpen. Dat is erg gevaarlijk voor de bootmannen die de meertouwen moeten vastmaken. In Antwerpen kwamen bootman André Van Mechelen en assistent-verkeersleider Alain Vervloet daarom met het idee om veilige zandzakjes te maken en die uit te delen aan geverbaliseerde schepen. Port of Antwerp steunt het idee.

Wanneer een schip in een sluis aanmeert, worden er werplijnen, aan de meertouwen vastgemaakt en aan wal gegooid. Hierop kunnen de logge meertrossen op de kade worden getrokken en rond de bolders vastgelegd. Om gemakkelijker te kunnen gooien worden de werplijnen verzwaard door een compacte knoop, of een ‘monkey fist’.

Zandzakje in plaats van proces-verbaal

Hiervoor gelden bepaalde regels, maar soms hangen er toch gevaarlijke voorwerpen aan, zoals metalen bouten of moeren. Zulke Illegaal verzwaarde werplijnen vormen een risico voor de bootmannen.

Als een schip dit doet, krijgt de bemanning normaal gesproken een proces-verbaal. Voortaan zal Port of Antwerp in plaats daarvan zandzakjes met het logo van de havenbeheerder overhandigen. Zo wil men de overtreders bewustmaken van de gevaren en krijgen zij meteen een veilig alternatief.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.