Het elan en werk schitteren van steven tot spiegel. Vanaf de kade zie je de passie van de bemanning, interessante schepen tegen het decor van een boeiende maritieme wereld. Is het rijkdom? Nee, overeenkomstig de netto-opbrengst, is het schijn!
Maar volgens een ABN Amro-prognose valt de coronaschade voor de binnenvaart wel mee! Zo’n niet aan boord getoetste wetenschap heeft nogal een foute impact. Het geeft een verkeerd signaal aan Wopke Hoekstra dat hij voor scheepvaartondernemers niet in zijn “diepe zakken” hoeft te tasten.
Mis, een aantal zit reeds aan de grond! De realiteit is dat de vrachtprijzen in de binnenvaart tot een ‘ziekmakend’ peil zijn gedaald, ofwel er tegen kostprijs of zelfs met verlies vervoerd moet worden.
Dat komt niet door gebrek aan ijver of management aan boord. Nee, de kwestie is dat het ladingaanbod niet overeenstemt met beschikbare tonnage en de tussenhandel naast provisie een onevenredig deel afroomt.
Aanvraagvervuiling, brancheconcurrentie of overmatige dwang tot zelfverrijking zijn een paar oorzaken waardoor er te veel aan de strijkstok blijft hangen! Ook bij een redetwist verliest een contract al zijn essentie. Aldus de maritieme ‘wandelgang’ en ondernemers die hun schip in de mottenballen leggen omdat varen geen zin meer heeft en het verlies beperkt.
2018 gedroeg zich als een uitstekend laagwaterjaar waarin het merendeel van de scheepvaartondernemers hun achterstallige verplichtingen konden gladstrijken. In 2019 was het foute boel, evenals in 2020, nu men amper het zout in de pap nog verdient.
Hoe moet je dingen beter doen als onder andere zeevaart leeg voor Scheveningen en in het Calandkanaal ligt, de auto-industrie op de rem staat, Walsum nog maar van 06.00 tot 22.00 uur werkt en de containervaart in de omloop verlaagt, door verminderd aanbod?
Wel, je kan de telefoon eens uitzetten, solidair zijn, je aan je woord houden, niet onder een bod door duiken en eerst bellen voor een nieuwe reis als de laatste grijper eruit gaat. Dat vermindert de marktcapaciteit.
Je zit op de lading en hebt een belangrijke rol in de keten. Kartelvorming, een blokkade of het Malieveld zijn de branche onwaardig. Doelgericht schuiven met het bestaande is voor overleven onontkoombaar. Hou het hoofd koel, het hart warm. Verandering begint bij doen.
Natuurlijk, waar onderhandeld wordt is concurrentie, dat is inherent aan de vrije markt. Eén procent meer lege ruimte dan ladingaanbod en de druk is van de ketel. Een gegeven dat in beton gegoten is en zo oud als de wereld.
Niettemin, wegens milieu, volle wegen en stikstof et cetera focust Brussel op vervoer over water? De Europese beleidsmakers staan onder gezag van “kapitein” Timmermans op het voordek om de koers aan te geven. De banken hebben aflossing en rente twee termijnen opgeschoven… Dat helpt.
Prima, maar er is ook dringend een collegiaal ’WIJ-vaccin’ nodig waarmee de maritieme wereld in het vaarwater blijft.
Een bezorgde schipper
(naam bekend bij de redactie)
Het was dus al foute boel voor de Corona crisis. Wat inhoud dat er tijdens normale waterstanden (2018 was het extreem lang en extreem laag water) overcapaciteit is. Dat probleem hebben we als sector helaas zelf gecreëerd. De Corona crisis heeft uiteraard de markt verslechtert daar bestaat geen twijfel over. Maar de realiteit gebied ook te zeggen dat in de laatste 10 jaar het stelselmatig is voortgekomen dat veel binnenvaart ondernemers niet aan de verplichtingen richting de banken hebben kunnen voldoen. Al dik voor de Corona crisis was het dus al regelmatig crisis in de binnenvaart.