“Woningbouwplannen bedreigen toekomst beroepsvaart Scheveningen”

0Ondernemers in Scheveningen verzetten zich tegen plannen van de gemeente Den Haag om de ‘derde beroepshaven’ vol te bouwen met woningen en recreatieve functies. “Ondanks jarenlange samenspraak met de gemeente worden alle havengebonden ondernemers gepasseerd door de grootschalige plannen. De groeiende beroepsvaart wenst al jarenlang uitbreiding van haven- en kaderuimtes, maar door de geplande woningbouw zullen de haven- en kaderuimtes voor de beroepsvaart juist afnemen. Als de plannen van de gemeente doorgaan zullen meerdere bedrijven genoodzaakt zijn te vertrekken, hetgeen slecht is voor de werkgelegenheid.”

Norfolkline-terrein
De Belangenvereniging Schevenings Havengebied, het viscluster en de rederijen uit Scheveningen zijn van mening dat een combinatie van wonen, werken en leven in de 3e beroepshaven (het voormalige Norfolkline-terrein) goed mogelijk is. Een nieuwe kadestrook met bedrijfsruimten op dit terrein zou de offshore en visserij voldoende groeimogelijkheden geven in het havengebied.
De ondernemers zijn “unaniem bereid dit gewijzigde plan verder uit te werken en bij te dragen aan de realisatie hiervan en roepen het College op om haar grootschalige woningbouwplannen in de 3e Haven opnieuw bij te stellen, rekening houdend met de toekomst van de havengebonden ondernemers op Scheveningen”.

Viscluster
In april neemt het college van burgemeester en wethouders een definitieve beslissing over de ontwikkeling van het havengebied in Scheveningen.
”De grootschalige nieuwbouw die tot aan het water in de 3e beroepshaven is gepland veroorzaakt grote druk op het hele havengebied in Scheveningen”, Aldus de belangenvereniging. “Op het Noordelijk Havenhoofd bij de 1e beroepshaven zou het viscluster gaan starten met het onderzoek naar de herontwikkeling en uitbreiding van de activiteiten. Als de Rijksrederij en de beroepsvaart uit de 3e Haven naar de 1e Haven (visserij) moeten verhuizen, dan ontbreekt daarvoor letterlijk ruimte voor toekomst. Bovendien blijft er dan ook voor de hier van oudsher gevestigde reders onvoldoende ruimte over en worden zij gedwongen om naar IJmuiden te vertrekken.”

Geïsoleerd
Ook de 2e Haven aan de landzijde is volgens de ondernemers al vol. “Uitwijken naar de 3e Haven is voor de daar gevestigde beroepsvaart (o.a. Rederij Groen Offshore) een uitkomst. Dit wordt met de nieuwe plannen nu onmogelijk…De scheepsonderhoud bedrijven die hier tevens gevestigd zijn, worden verder geïsoleerd door de geplande woningbouw in de 3e Haven. Ook een zeilevenement als de North Sea Regatta zal door de nieuwe bebouwing en dientengevolge gebrek aan kaderuimte beknot worden.”

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.