- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWestkolk Sluis Weurt meermaals gestremd deze zomer

Westkolk Sluis Weurt meermaals gestremd deze zomer

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat voert grote onderhoudswerkzaamheden uit aan de westkolk van Sluis Weurt. Daarom is de kolk deze zomer vanaf 2 juli meerdere keren volledig gestremd voor de scheepvaart.

De oostkolk van de verbinding tussen het Maas-Waalkanaal en de Waal blijft open tijdens de werkzaamheden. Tussen de sluitingen door is een deel van de westkolk wel beschikbaar om te schutten.

Waaldeur

Met deze onderhoudswerkzaamheden zorgt Rijkswaterstaat voor een volledige revisie van de aandrijving van de Waaldeur, die op dit moment buiten gebruik is.

“We hijsen de benodigde onderdelen, waaronder een groot tandwiel, naar de machinekamer in de heftoren. Vervolgens monteren we de nieuwe en gereviseerde onderdelen, laten we ze inlopen en testen we ze. Tot slot nemen we de Waaldeur weer in gebruik. Zo zorgen we ervoor dat de sluis ook de komende jaren betrouwbaar blijft werken.”

Sluitingen westkolk

De werkzaamheden maken deel uit van groot onderhoud aan het hele sluiscomplex Weurt. De afgelopen jaren zijn onder meer alle zes de sluisdeuren volledig gerenoveerd. Ondertussen werkt Rijkswaterstaat toe naar grootschalige vervanging en renovatie van het hele complex. Dat staat vanaf 2029 gepland.

De westkolk is voor deze werkzaamheden vijf keer gesloten:
· op 2 en 3 juli van 07.00 uur tot en met 17.00 uur
· van 24 juli tot en met 26 juli dagelijks van 07.00 tot en met 17.00 uur
· op 30 juli van 7.00 uur tot en met 17.00 uur
· van 31 juli 07.00 uur tot en met 2 augustus 17.00 uur
· van 6 augustus 07.00 uur tot en met 8 augustus 17.00 uur


Toevoeging: De ASV meldt op 25 juni dat Rijkswaterstaat de schippersvereniging heeft gewaarschuwd voor een extra stremming op donderdag 27 juni. Van 07.00 tot 17.00 uur. “We hebben gezien dat de nivelleerschuiven (waarmee we het water in en uit de sluis laten) krassen veroorzaken in de verf op de deuren. We willen tijdens een inspectie de oorzaak hiervan achterhalen. Deze inspectie doen we op deze kort termijn zodat we een eventueel noodzakelijke ingreep wellicht al kunnen doen tijdens een reeds geplande stremming voor de revisie van de aandrijflijn in het Waalhoofd. De Oostkolk is momenteel volledig beschikbaar en heeft voldoende diepgang.”


Met 110 meter schutten

Tussen de sluitingen schut de westkolk net als nu met een lengte van 110 meter. Alleen langere schepen kunnen dus niet door de westkolk. De oostkolk blijft, afhankelijk van de waterstand, volledig beschikbaar. Na de werkzaamheden kan de westkolk weer schutten met de volledige lengte van 250 meter.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -