- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsStartsein voor modernisering objecten op Brabantse kanalen

Startsein voor modernisering objecten op Brabantse kanalen

- Advertentie -

Delen

Op 25 juni is het startsein gegeven voor groot onderhoud en de modernisering van sluizen, beweegbare bruggen en waterreguleringswerken in de Noord-Brabantse en Midden-Limburgse kanalen. Die dag zetten Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie Orion hun handtekening onder de samenwerking voor project Tilburg 3 (TB3).

De voorbereidende werkzaamheden zijn meteen dezelfde dag gestart: Orion inventariseert en verkent de objecten in Zuid-Nederland. Daarnaast is het consortium van de bedrijven Istimewa Elektrotechniek, Yunex Traffic en Mourik Infra verantwoordelijk voor het oplossen van storingen. In totaal nemen ze elf sluiskolken, acht bruggen en 21 waterreguleringswerken (spuien, aflaten en gemalen) onder handen.

Marksluis

Naar verwachting gaat in maart 2026 bij de Marksluis de eerste schop in de grond. Tot en met 2032 ligt de focus op het moderniseren van de beweegbare objecten, zoals bruggen en sluizen. Die worden technisch up-to-date, veiliger en betrouwbaarder gemaakt, zo is de opdracht. Het gaat onder meer om het vernieuwen van verschillende soorten aandrijvingen, het vervangen van camera’s, het vernieuwen van geluid- en marifooninstallaties en het moderniseren van de bediening en besturing vanuit de Bediencentrale in Tilburg.

Het project is onderdeel van het landelijke programma Vervanging en Renovatie (VenR), een grote renovatieoperatie op het gebied van infrastructuur. Die is bedoeld om voor een vlotte doorvaart op de waterwegen te zorgen.

Mijlpaal

De werkzaamheden worden vooral uitgevoerd binnenin de complexen, zoals aanpassingen aan besturingssystemen en de mechanieken. Ze zijn aan de buitenkant niet altijd zichtbaar. Op momenten kan het scheepvaart- en wegverkeer (flinke) hinder ondervinden, waarschuwt Rijkswaterstaat alvast. “Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een brug of sluis tijdelijk niet gebruikt kan worden. We doen er alles aan om de hinder zoveel mogelijk te beperken.”

Directeur-generaal Martin Wijnen van Rijkswaterstaat noemde de ondertekening een mijlpaal voor het project Tilburg 3. “De komende jaren gaat Orion flink aan de slag en met deze aanpak zorgen we gezamenlijk voor het betrouwbaar functioneren van onze sluizen en bruggen in Brabant en Limburg. Zo blijven we werken aan een veilig en bereikbaar Zuid-Nederland voor het scheepvaart- en wegverkeer en geven we een mooie impuls aan de totale instandhoudingsopgave die RWS de komende jaren moet gaan uitvoeren.”

De handtekeningen zijn gezet. Het werk kan beginnen. Van linksboven met de klok mee: Martin Wijnen (directeur-generaal Rijkswaterstaat) Walter Deelen (algemeen directeur Mourik Infra), Martijn Koolhoven (directeur Yunex Traffic) en Richard Pijpelink (directeur Istimewa Elektro). (foto Rijkswaterstaat)

Ook verantwoordelijk voor onderhoud

Orion is een samenwerkingsverband van de bedrijven Istimewa Elektrotechniek, Yunex Traffic en Mourik Infra. De aannemerscombinatie voert de opdracht uit via een DCM-formule: ze zijn verantwoordelijk voor het ontwerp (Design), de bouw (Construct) en het onderhoud (Maintain). De werkzaamheden hebben betrekking op werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties en industriële automatisering.

Directeur Richard Pijpelink van Istemewa Elektro vertelt: “Het fundament van de combinatie is gelegd in de zomer van 2022. Orion is een combinatie van partijen met ieder haar eigen specialisatie en expertise in de realisatie van complexe infrastructurele opgaven. In eerdere samenwerkingen hebben we elkaar al versterkt en ook voor deze opgave staan we gereed.”

“Na een reis van twee jaar zijn we blij om hier te kunnen starten met de moderniseringsopgave van de objecten in het areaal Zuid-Nederland om zo de beschikbaarheid voor de gebruikers te blijven garanderen. Deze opgave doen we samen met Rijkswaterstaat, want ‘alleen ga je snel, maar samen kom je verder’.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -