- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWerk aan Wilhelminasluis is klaar

Werk aan Wilhelminasluis is klaar

- Advertentie -

Delen

Provincie Noord-Holland heeft op vrijdag 4 december 2020 de werkzaamheden aan de Wilhelminasluis en de naastgelegen Wilhelminabrug en Beatrixbrug officieel afgerond. Het gerenoveerde sluizencomplex in het centrum van Zaandam is een belangrijke schakel voor de scheepvaart in Noord-Holland.  

“Het Zaanse sluizencomplex kan er zeker weer honderd jaar tegen”, zegt gedeputeerde Jeroen Olthof van Mobiliteit en Bereikbaarheid. “Dat de werkzaamheden midden in het centrum van Zaandam zijn uitgevoerd, maakt het project extra bijzonder en ik ben trots op het resultaat. We zijn jaren bezig geweest en er was veel geduld nodig van de omgeving. Daarom wil ik alle inwoners van Zaandam, de direct omwonenden en de (vaar)weggebruikers, bedanken voor het begrip dat zij hebben getoond.”

Renovatie

De renovatie was nodig omdat de Wilhelminasluis na ruim honderd jaar verouderd was qua afmetingen en in een slechte bouwkundige- en technische staat. Projectleider Ronald Visser van Provincie Noord-Holland: “Het was zeker niet altijd een makkelijk project. Zo’n oude sluis herbergt vaak technische uitdagingen, die je pas tegenkomt als je aan het werk bent.”

Bij de renovatie is de komsluis vervangen door een nieuwe moderne schutsluis voor beroeps- en recreatievaart. Door de moderne rechte vorm verloopt het schutproces nu sneller en efficiënter. Ook de naastgelegen Beatrix- en Wilhelminabrug zijn vernieuwd en de openbare ruimte langs het sluizencomplex is opnieuw ingericht.

Geschil

Tijdens het project stonden de provincie en de aannemer tegenover elkaar. Over de technische uitvoering en planning van het project ontstond in 2014 verschil van inzicht. Onderlinge gesprekken over het ontwerp, de voortgang en de bijbehorende hogere kosten konde impasse niet doorbreken. Heijmans en Noord-Holland legden hun geschil uiteindelijk voor aan de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Diens uitspraak in 2018 zijn ze nagekomen, waarna het werk in 2019 weer verder kon.

Door de huidige coronamaatregelen is een feestelijke opening niet mogelijk. Als alternatief heeft de provincie samen met aannemer Heijmans een ‘Social Sofa’ aangeboden aan alle inwoners van Zaandam. Deze buitenbank heeft een ontwerp van de Wilhelminasluis in mozaïek en staat bij het Zaantheater. Op 4 december hebben de provincie Noord-Holland, de gemeente Zaanstad en Heijmans de Social Sofa en een plaquette van het sluizencomplex onthuld.

Vaart in de Zaan!

Het vernieuwen van de Wilhelminasluis is onderdeel van het programma Vaart in de Zaan! Door de uitvoering van het programma wordt de Zaan beter bereikbaar voor grotere binnenvaartschepen. Noord-Holland zet hiermee in op een verschuiving van vervoer over de weg naar meer vervoer over het water en een verbetering van de leefbaarheid in de regio.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -