- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWel eerder vaartuigen met vier schroeven

Wel eerder vaartuigen met vier schroeven [INGEZONDEN]

- Advertentie -

Delen

In De Binnenvaartkrant van 24 mei 2016 staat op badzijde 33 het artikel Duwboot Quattro heeft primeur met vier schroeven. Hierin wordt gesteld dat de Quattro ‘voor zover bekend’ het eerste vaartuig met vier schroeven is.

Ik wijs erop dat dit zelfs alleen voor duwboten niet juist is. Voor de Amerikaanse rivieren Mississippi en Missouri zijn in de jaren 50 en 60g enige vierschroefsduwboten gebouwd, in elk geval voor de Federal Barge Line. Een ervan was de Missouri-85, gebouwd 1956 in St. Louis. Ze is later in Argentinië terechtgekomen als Janet.

Vier schroeven Janet
De Missouri-85, later omgedoopt in Janet.

Zie bijgaande foto op de Rio Parana bij San Pedro. De foto komt van het internet (Orbcomm Satellite AIS en Shipspotting.com) en is uit 2011. Nog enkele gegevens van deze duwboot: lengte 49,4 m, vermogen 5675 pk / 4175 kW. Voor zover na valt te gaan (Marinetraffic.com) is de Janet nog actief. Roepsein ZPJL, MMSI-nummer 2409.

 

 

Ook bij heel grote oceaanschepen die voor snelheid waren gebouwd kwamen vier schroeven voor. Zoals de marineslagkruisers van de Britse Invincible-serie uit 1908/09 en de Amerikaanse Iowa-serie uit 1939/40. En de Britse passagiersschepen Queen Mary uit 1936 en de Queen Elizabeth uit 1939. En ook de Franse Normandie uit 1935. De hier genoemde waren alle stoomturbineschepen.

 

Vier schroeven Unterwalden
De Unterwalden.

Op de Rijn voeren de Zwitserse vierschroefs motorsleepboten Uri, Schwyz en Unterwalden, gebouwd op de Boel-werf in Temse – achtereenvolgens in 1940, 1948 en 1949.

Een model van de Unterwalden is te zien in het Binnenvaartmuseum van Vereniging De Binnenvaart op de duwboot René Siegfried in Dordrecht (Wantij bij de Prins Hendrikbrug). De René Siegfried had overigens maar twee schroeven en deze zijn verwijderd na de buitendienststelling als duwboot. De foto vond ik op Binnenvaart.eu en is gemaakt door Gunther Dexheimer.

 

Wellicht kunnen lezers van De Binnenvaartkrant en bezoekers van deze site nog meer over dit onderwerp vinden?

 

Hubert Kraaivanger,
Stichting Over Water
Amsterdam

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -