- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWarm welkom bij de binnenvaart

Warm welkom bij de binnenvaart

- Advertentie -

Delen

De eerste Dag van de Binnenvaart is geslaagd. Op tal van locaties in het land kon het publiek zaterdag 16 maart kennismaken met de bedrijfstak. Niet overal was het even druk, maar diverse activiteiten waren vooraf al volgeboekt.

In contrast met het onstuimige weer kregen de belangstellenden overal een warm welkom. In Zwijndrecht was het mogelijk twee schepen te bezoeken die lagen afgemeerd aan de Euryzakade. De MATE en de Willy zijn ingericht om opleidingen te geven aan jongeren die als matroos in de binnenvaart willen gaan werken.

Gevoel van vrijheid

Op de MATE word ik vriendelijk ontvangen door Mitchell de Kwant. Mitchell is zeventien jaar en volgt vol enthousiasme de opleiding tot matroos. Hij leidt de bezoekers vandaag rond en ik krijg een stevige handdruk van hem. Ik vraag of hij altijd al heeft willen varen…

‘In het begin zag ik het niet zitten, maar nu ben ik enorm enthousiast. Op mijn school vroegen ze jongeren om enthousiaste leerlingen voor deze opleiding. Op dat moment had ik niet het idee dat ik iets in het varen zou zien. Eenmaal aan boord vond ik het fantastisch!”

Waarom wil hij gaan varen? “Je komt nog eens ergens, en op het water zijn geeft me een gevoel van vrijheid. Daarbij is het werk afwisselend en het salaris hoog. Ik had niet het gevoel dat het mij ging lukken aan de wal een diploma te halen. Maar sinds ik aan boord bezig ben, heb ik eindelijk een doel voor ogen van wat ik wil. Ik ben ervan overtuigd dat ik over drieënhalve maand mijn diploma in handen heb.”

Goed matroos

Stichting MATE biedt leer- en werkplekken. De begeleiding en lessen worden verzorgd door Horizon Jeugdzorg en Onderwijs in samenwerking met maritieme opleiders. De jongeren aan boord van het gelijknamige schip leren niet alleen een goede matroos te worden, maar worden ook begeleid op weg naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Daar hoort bijvoorbeeld ook het bereiden van warme maaltijden bij.

Klaas van Ommen keek met zijn ouders en zusje rond op de MATE. “Ik wil graag varen met een eigen schip.”

Wanneer ze de opleiding aan boord met goed gevolg hebben afgerond, kunnen de jongeren doorstromen naar een stage- of werkplek. Daarbij helpt Swets, een uitzendbureau bekend in de binnenvaart.

Niet elke jongere is geschikt voor het werk op een binnenvaartschip. Daarom wordt er via school eerst een goede selectie gemaakt om te kijken wie de grootste kans heeft een goede matroos te worden.

“Je ziet ze groeien”

Michel Noordervliet is al dertien jaar docent bij Horizon. Hij begeleidt de jongeren. Hij geeft theorieles over de binnenvaart en helpt hen aan boord het vak te leren. “Er zit ook een opvoedkundige kant aan het werk. Zo leren wij de kinderen ook eten te bereiden, op tijd naar bed te gaan en met mes en vork te eten. Maar er is natuurlijk ook tijd voor ontspanning. Zo bezoeken wij maritiem gerelateerde bedrijven.”

Noordervliet vertelt dat per leerling gekeken wordt wat nodig is; het is dus echt een opleiding met veel persoonlijke begeleiding. “Sommige kinderen zijn geheel uit hun ritme door allerlei omstandigheden, maar talent hebben ze zeker. Je ziet ze groeien.”

Eigen schip

Aan boord van de MATE kijkt Klaas van Ommen (13) met veel interesse rond. Hij is samen met zijn ouders en jongere zusje. Klaas wil heel graag varen. “In de zomer gaan we vaak op vakantie naar mijn oom; die heeft ook een schip. Wat ik zo mooi vind aan varen, is dat je overal komt en het niet saai is.”

“Ik wil graag varen met een eigen schip, maar ik zal klein moeten beginnen. Je hebt een hoop geld nodig om een eigen schip te kopen. Droge lading lijkt mij het leukst om te vervoeren. Ik wil graag naar het Scheepvaart en Transport College om mijn droom waar te maken.”

Simulatoren

In Barendrecht opende maritiem trainingscentrum Simwave op 16 maart zijn deuren. Er is een hoge opkomst. Alle beschikbare rondleidingen zijn volgeboekt. De bezoekers zijn zeer geïnteresseerd – vooral in de nog nieuwe simulatoren (Simwave ging bijna een jaar geleden open). Ze zijn er zowel voor zeevaart als binnenvaart. Bezoekers mogen ze deze dag uiteraard zelf ook proberen.

Stan Makaay (14) lijkt varen een mooi beroep. Vooral de vrijheid vindt hij aantrekkelijk. Twee weken vrij en twee weken varen en de verdiensten zijn ook nog eens goed. Hij zou aflosser willen worden. Stan volgt nu een reguliere opleiding, maar zou graag naar het STC willen als hij deze school klaar heeft.

In mijn element

Gastdocent Harm van Duijn leidt de groepen rond. Zelf vaart Harm één per maand als aflosser op een koppelverband. Daarnaast heeft hij ook nog een eigen import- en exportbedrijf in auto’s.

Harm vertelt: “Als ik zou willen zou ik elke dag kunnen varen, zoveel werk is er. Maar naast het mooie beroep in de binnenvaart heb ik ook nog andere ambities. Ik kan het zo wel mooi combineren. Met varen ben ik wel het meest in mijn element.”

tekst en foto’s: Leona Meijer

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -