Vrijwillige inzage IVS’90-gegevens

0

De Inspectie Verkeer en Waterstaat en Rijkswaterstaat zijn met de binnenvaartorganisaties CBRB, Kantoor Binnenvaart en Koninklijke Schuttevaer overeengekomen dat die meer bekendheid gaan geven aan een vrijwillige inzage van IVS’90/gegevens voor ADNR-schepen. Dat maakt Koninklijke Schuttevaer bekend op haar website.
Dit betekent dat de eigenaren/gezagvoerders van ADN(R)-binnenschepen zullen worden gestimuleerd om de ladinggegevens die zij invoeren in IVS’90 ook vrijwillig door te geven aan de toezichthouders KLPD en IVW. Met deze praktijk zijn al ervaringen opgedaan in het containervervoer tussen Rotterdam en Antwerpen in het kader van het Kreekrakconvenant. 

Minder controles
De schipper bepaalt zelf wie over de ladinggegevens mag beschikken. Vooral in het vervoer van gevaarlijke stoffen menen IVW, Rijkswaterstaat en de binnenvaartorganisaties dat "transparantie op het gebied van de lading een maatschappelijke verantwoordelijkheid is en de veiligheid van het transport ten goede zal komen".
In het kader van het Kreekrakconvenant verlenen containerschippers al op vrijwillige basis de ladinggegevens aan toezichthouders. Het voordeel voor de toezichthouder is een beter overzicht en de mogelijkheid van gerichte controles. Het voordeel voor de binnenvaart is een afname van de controledruk, omdat een deel van het toezicht op afstand en dus zonder scheepsbezoeken kan worden verricht.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.