- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVreeswijk viert 650 jaar Oude Sluis

Vreeswijk viert 650 jaar Oude Sluis

- Advertentie -

Delen

De Oude Sluis in Vreeswijk (Nieuwegein) bestaat 650 jaar. Dat wordt deze zomer op diverse manieren gevierd.  

“Vreeswijk heeft veel te danken aan dit maritieme kunstwerk. Het bracht reuring en voorspoed en zette het dorp letterlijk op de kaart. Nu siert de Oude Sluis het monumentale hart van het oude schippersdorpje”, aldus de organisatoren. Het initiatief komt van Museumwerf Vreeswijk en Museum Warsenhoeck.

Museumwerf Vreeswijk heeft een expositie over de Oude Sluis. (foto Museumwerf Vreeswijk)

Exposities

Museumwerf Vreeswijk zet de bijzondere jubilaris in het zonnetje met een bijzondere, tijdelijke tentoonstelling. Daarin wordt in woord en (bewegend) beeld de levensloop van de Oude Sluis geschetst. Ook is een fotopresentatie te zien met oude en nieuwe foto’s van de Sluis. Museum Warsenhoeck (gewijd aan de cultuurhistorie van Nieuwegein) heeft eveneens een tijdelijke expo over de sluis en brengt er een boek over uit.

Deelnemers aan de cursus Creatief Schilderen hebben  de Oude Sluis op het doek vastgelegd. Hun kunstwerken zijn te bewonderen bij Remco-Optiek en bij Alfred Rijwielen – en later nog te bekijken in het Theehuys van de Museumwerf.

Vlootschouw

Van vrijdag 28 juli tot en met dinsdag 1 augustus bezoeken meerdere historische schepen Vreeswijk. Op vrijdag 28 juli komen de vaartuigen aan in de Museumhaven Vreeswijk. Op zaterdag 29 juli is er een vlootschouw: vanaf 11.00 uur komt de sluis, net als vroeger, vol schepen te liggen. Er zijn optredens (van de Dolle Diva’s, de Brulboei en leden van de Trekzakacademie). De schepen verlaten de Oude Sluis de volgende dag, zondag 30 juli, vanaf 12.00 uur. Ze strijken dan weer neer in de Museumhaven om de dinsdag daarop weer te vertrekken.

Zo zag de Oude Sluis er rond 1900 uit. (foto collectie Museumwerf Vreeswijk)

Pieremachocheltocht

Op zaterdag 2 september is de Authentieke Dag. Rond de Oude Sluis zijn dan meer dan 200 oldtimers te bewonderen, van klassieke auto’s en brommers tot bussen en tractoren. Er is muziek en er zijn allerlei kraampjes met lekkernijen en oude ambachten. Deze dag varen zelfgemaakte bootjes en drijvende bouwsels van de jaarlijkse Pieremachocheltocht de sluis binnen. Het thema is dit jaar van 650 jaar Oude Sluis.

Voor de kinderen van 3 tot 6 jaar – én hun (groot)ouders – start bij de Museumwerf om 10.00 uur Bootjesdag. Tegen een kleine vergoeding kunnen de kinderen een zelfstandig varend stoombootje maken of een zeilklompje beschilderen. Verder is er onder andere een schminkkraam. En met of zonder schmink kunnen kinderen in het museum de binnenvaart en de techniek verkennen op de informatieve speel- en doe-route Aan-De-Slag.

Openluchtbioscoop

Voorafgand aan de Open Monumentendag (9 en 10 september) wordt de Oude Sluis op vrijdag 8 september ’s avonds omgetoverd tot een openluchtbioscoop. Op een groot beeldscherm in de kolk zijn oude films uit Het Utrechts Archief bekijken met bijzondere beelden van Vreeswijk en zijn bewoners.

Op zondag 10 september is de traditionele Sluizenloop. De start van de 47e editie is bij de Oude Sluis.

Rondvaarten

Bij de Museumwerf kunnen belangstellenden tot oktober met een groep vanaf acht personen een vaartocht boeken naar de Oude Sluis om het oude maritieme bouwwerk van binnenuit te bewonderen.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -