- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVoorpremière ‘Vaart’ smaakt naar meer

Voorpremière ‘Vaart’ smaakt naar meer

- Advertentie -

Delen

Van Vaart, een nieuwe televisieserie over de binnenvaart, zijn de eerste twee afleveringen klaar. De voorpremière was woensdag 15 mei in het voormalige ruim van de Terra Nova. Het historische vaartuig lag daarvoor afgemeerd in de Haagse Binckhorsthaven. Vijftig genodigden hadden de eer die ontroerende en bij vlagen ook komische aflevering als eerste te zien. Het oordeel was eensluidend: dit smaakt naar meer.

In de Binckhorsthaven start ook die eerste, 40 minuten durende, documentaire. Die speelt zich af aan boord van de Si-Ca. Schipper-eigenaar Maickel von Dobschutz en matroos Kevin Vroegindewey hebben er net een lading brekerszand gelost en ontvangen gastvrij het echtpaar Marion en Sjon Hoenselaar op hun schip. Zij was een schipperskind, haar vader voer in loondienst bij Damco en Plouvier.

Herinneringen

Nadat haar vader op jonge leeftijd in Rotterdam verdronk, verdween de binnenvaart uit haar leven. Maar niet uit haar gedachten. Vandaar dat ze besluit via Binnenvaartcruises.nl een paar dagen met de Si-Ca mee te varen. Aan boord doet ze herinneringen op en vertelt ze over haar jeugd, haar ouders, de schepen en het grote – nooit helemaal opgehelderde – ongeluk dat haar vader overkwam.

De Si-Ca vaart naar Amsterdam, om weer zand te laden. Drie keer per week vaart het schip de vaste route tussen Amsterdam en Den Haag. Marion en Sjon Hoenselaar varen de hele route mee, slapen en eten aan boord – net als interviewster Elles de Bruin. Zij maakte eerder programma’s voor Omroep West en Omroep Max. In Vaart praat ze met de bemanning, de gasten, kijkt en vraagt ze nieuwsgierig rond en geeft ze uitleg bij wat zij en de kijker zien.

De Si-Ca vaart vast tussen Amsterdam en Den Haag. (foto Binnenvaartcruises.nl)

Binnenvaartcruises.nl

Vaart is een initiatief van Alex Mutsaars van Binnenvaartcruises.nl. Met dat bedrijf koppelt hij gasten aan beroepsschippers die tijdens normale reizen af en toe mensen meenemen en zodoende als het ware een varende bed & breakfast hebben. Zowel van schippers als klanten hoorde hij zulke mooie verhalen dat het idee ontstond om die verhalen en de reizen vast te leggen.

Hij wist Jeroen Langerak van het Haags Productiebedrijf te interesseren. Dat bureau heeft al diverse tv-programma’s vervaardigd. Samen willen ze met de documentaires niet alleen ontroerende verhalen en mooie beelden brengen, maar tegelijkertijd ook promotie maken voor het vervoer over water en laten zien wat de binnenvaart te bieden heeft. Als milieuvriendelijke alternatief voor de files op de weg én als sector waar een boeiende carrière in het verschiet ligt voor jongeren.

Jeroen Langerak (links) en Alex Mutsaars gaven voorafgaand aan de voorvertoning een toelichting. (foto Tekst & Toebehoren)

Sponsors

Holland Shipyards Group en de provincie Zuid-Holland hebben de eerste twee afleveringen financieel mede mogelijk gemaakt. Ook het Bureau Voorlichting Binnenvaart en deze krant steunen het initiatief. Vier regionale omroepen hebben al toegezegd dat ze de afleveringen zullen uitzenden.

Ondertussen zijn er ideeën voor zeker nog vier afleveringen. Daarvoor zoeken Alex en Jeroen sponsors: bijvoorbeeld overheden en bedrijven uit de binnenvaart. Alex: “Niet alleen de personen en hun verhalen zijn iedere keer anders – wél altijd binnenvaartgerelateerd natuurlijk – we willen elke keer een ander type schip en een ander vaargebied laten zien. Met aandacht voor de lading, het leven en werken aan boord en de omgeving: die steeds veranderende landschappen en de dynamiek in havens. Er is zoveel te vertellen over de binnenvaart…”

Bedrijven die interesse hebben om de serie (of een aflevering) te sponsoren, kunnen contact opnemen met Jeroen Langerak via [email protected].

video: Haags Productiebedrijf

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -