- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVolker Wissing wordt verkeersminister

Volker Wissing wordt verkeersminister

- Advertentie -

Delen

De liberale politicus Volker Wissing (FDP) volgt Andreas Scheuer (CSU) op als minister voor Verkeer en Digitalisering. Met hem staat het Duitse verkeersministerie voor het eerst onder leiding van een liberale politicus.

Zijn voorgangers (Scheuer, Ramsauer en Dobrindt) kwamen uit de Beierse CSU. De 51-jarige Wissing is jurist en sinds 2011 voorzitter van de FDP in Rijnland-Palts. Ook is hij momenteel secretaris-generaal van de FDP.

Wissing heeft met name bestuurlijke ervaring op financieel gebied, maar ook vervoer is hem niet vreemd; als minister in Rijnland-Palts had Wissing van 2016 tot mei dit jaar onder meer verkeer in zijn portefeuille.

‘Advocaat van het wegvervoer’

Velen waren ervan uitgegaan dat de Groenen het verkeersministerie naar zich toe zouden trekken. De transportsector is immers verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot in Duitsland. De Groenen hebben echter een flink aantal andere ministersposten weten binnen te halen: Economische Zaken, Buitenlandse Zaken, Milieu, Familiezaken, Landbouw, Cultuur & Media. Groenen-voorzitter Robert Habeck wordt naast minister van Economische Zaken ook vicekanselier.

Voor de groene coalitiepartners kan het met Wissing ongemakkelijk worden. De toekomstige verkeersminister heeft al aangekondigd dat hij de hogere energiebelasting op diesel gaat compenseren door de wegenbelasting te verlagen. Dat past niet in het plaatje van Die Grünen om fossiele brandstoffen in het wegvervoer drastisch te reduceren. Er is veel commotie ontstaan naar aanleiding van deze uitspraak, die Wissing in Der Spiegel al meteen de bijnaam ‘advocaat van het wegvervoer’ heeft opgeleverd.

Lees in de Binnenvaartkrant van 7 december 2021 wat de plannen van de nieuwe coalitie zijn voor de vaarwegen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -