Vlaamse overheidsvloot moderniseert

0

Voor de doop van het nieuwste schip van de Vlaamse loodsdienst worden we verwacht aan de kade bij het Zeestation in Zeebrugge. Als we over de sluis rijden zien we dat de bunkertanker Admiral in Zeebrugge nog steeds zijn diensten verleent; het schip ligt gereed om naar de voorhaven te worden geschut. Trucks rijden af en aan, chauffeurs klimmen uit hun cabines om zich te melden bij de vele terminals langs de dokken.

De Wielingen is een SWATH. (foto’s Hans Heiligers)

Een veelvoud van tienduizenden auto’s staat in uitgekiende rijen geparkeerd in afwachting van verder transport. Dit is de haven met de grootste overslag van personenauto’s ter wereld. De tijd dat de plaats uitsluitend zeehaven was ligt vele jaren achter hen. Zeebrugge is een logistiek dienstverlener van groot formaat. Er worden allerhande voorraden aangehouden, bewerkt, verpakt, uitgeleverd en vervoerd. Recent werd een handelsmissie met China succesvol afgesloten. China heeft reeds flinke belangen in Zeebrugge waar jaarlijks 9.000 zeeschepen worden gelost.

Zeewolf
Vergeleken bij deze veranderingen binnen het maritieme landschap en van de schepen die de goederen vervoeren is een aantal schepen van VLOOT behoorlijk gedateerd. VLOOT is de rederij van de Vlaamse Overheid, een facilitaire onderneming met bijna 600 werknemers. Ze telt 45 schepen die voor verschillende diensten worden gebruikt zoals hulpverlening, scheepvaartpolitie, hydrografie, vaarwegmarkering en loodswezen. Bij de aanstelling van Yves Goosens als nieuwe directeur van VLOOT is hij in 2004 gestart met initiatieven voor de modernisering van de vloot waarvoor hij groen licht kreeg van de Vlaamse politiek. Vanaf dat moment werden er reeds twintig nieuwe schepen gebouwd en zijn er op dit moment nog negen in aanbouw.
Als onderdeel van de vlootvernieuwing werd in samenwerking met de douane enkele dagen terug een nieuw patrouilleschip in gebruik genomen, de Zeewolf. Het heeft een lengte van 15,61 meter en een breedte van 5,50 meter bij een diepgang van 1,60. Twee Scania DI 1260M motoren van 600 pk per stuk geven het een snelheid van 46 kilometer per uur. Het schip controleert zowel de commerciële als de pleziervaart. De visserij en binnenvaart staan ook op de inspectielijst.

Wielingen
Ook de Vlaamse loodsdienst heeft nog een achterstand in te halen voor de modernisering van de vloot waarmee zij dienst doet. Daarvoor werd in 2009 akkoord gegeven waarna kon worden begonnen met de bouw van drie nieuwe SWATH’s. Die afkorting staat voor Small Waterplane Area Twin Hull, een catamaran met enorm gereduceerde scheepsweerstand die het schip zelfs bij hoge snelheid in hoge zee minder gevoelig maakt voor golfslag en de stabiliteit bevordert.
Het eerste schip uit de serie werd vijf maanden terug in Antwerpen gedoopt onder de naam Westdiep. Vandaag staat de champagne gereed voor de doop van het zusterschip Wielingen, genoemd naar de gelijknamige geul die bij benadering van Wenduine naar Breskens loopt.
De afmetingen van het schip zijn 25,65 x 13,00 x 2,70 meter. Vooral de royale breedte staat garant voor royale bemanningsverblijven en een dito brug met een geweldige lessenaar. Twee forse MTU’s leveren ieder 1468 pk, waarmee het schip een snelheid kan bereiken van 36 kilometer per uur.
Alle genoemde schepen komen van de gespecialiseerde Duitse werf Abeking & Rasmussen in Lemwerder, die er reeds zes heeft gebouwd, waarvan er ook twee in Nederland varen. Er zijn nog zusterschip en een moederschip in aanbouw. Dat laatste schip biedt ruime logiesmogelijkheden voor de loodsen. Volgend voorjaar wordt het programma afgerond.

De gasten werden ontvangen in het Zeestation waar Zeebrugges havenvoorzitter Joachim Coens tijdens zijn speech stilstond bij de noodzakelijke aanpassing van de vloot. Hij is blij met de goedkeuring voor de forse investering waarmee het loodswezen zijn vloot modern en efficiënt houdt en een vlotte begeleiding naar de haven garandeert.
Het schip heeft een prijskaartje van rond de 12 miljoen euro en wordt via een leaseconstructie met Dexia Bank voor langere periode als bareboat gecharterd. Mevrouw Ann De Roeck van die bank heeft als lid van de directie het meterschap op zich genomen en het schip gedoopt waarbij een tropenhelm een ludieke rol speelde.

(Hans Heiligers)

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.