- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekVitamine C uit de IJselhaven

Vitamine C uit de IJselhaven [Wereldschepen]

- Advertentie -

Delen

(foto Cees de Keijzer / www.worldshipsocietyrotterdam.nl)

In tegenstelling tot de rivier de IJssel wordt de Rotterdamse IJselhaven met een enkele ‘s’ geschreven, net zoals het woord ‘saptanker’. De aan de zogeheten sapterminal afgemeerde Orange Sky is zo’n schip, waaruit hier met slangen geconcentreerd sinaasappelsap naar de wal wordt gepompt.
Daar is aan de IJselstraat het bedrijf Continental Juice gevestigd, dat zich bezig houdt met de opslag, behandeling en verkoop van vruchtensappen. De lading komt uit het Braziliaanse Santos en ‘jus’ werd hier al 25 jaar geleden voor het eerst gelost.

Het schip vaart onder de ‘goedkope’ vlag van Liberia met de bekende thuishaven Monrovia op de kont. Eigenaar is echter de Zwitserse rederij Atlanship, gevestigd in La Tour-de- Peilz, die zes saptankers heeft varen met bij elkaar ruim 150.000 ton draagvermogen.
Er zit veel vitamine C in sinaas­appelsap, waarbij een glas circa 100 milligram bevat, wat 85 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is. Twee glaasjes per dag is dus al voldoende en dat klinkt gezond. Sinaasappelsap is met 37 procent dan ook het meest gedronken vruchtensap.
Het Europese achterland is de laatste decennia een groeimarkt gebleken en het merendeel van de wit geschilderde Orange-tankers vaart op West-Europa. Ze zijn dan ook met grote regelmaat in Rotterdam te bewonderen. Een andere trafiek is die op Noord-Amerika, waar een oranje sapje ook populair is. Incidenteel vaart men op Japan en tegenwoordig vaart er zelfs al een tanker tussen Santos en Singapore.
Er zijn heel wat sinaasappeltjes geperst voor de lading van ruim 20.000 ton concentraat, goed voor zo’n 120 miljoen liter ‘jus’. Een deel hiervan wordt aangewend voor frisdranken en als essence voor koffie, thee en likeur.
De overgebleven schillen worden verder gebruikt voor marmelade en uitgeperst schilextract. Hiervan wordt weer kleurstof gemaakt. Wat daarna overblijft wordt aangewend voor de fabricage van hondenbrokken.

(Cees de Keijzer)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -