- Advertentie -
- Advertentie -

Verwarring

- Advertentie -

Delen

2-wekelijkse column, geschreven door Michel Gonlag.

Verwarrend dat juist de redelijk republikeinse Partij van de Dieren aanslaat op het feit dat Prins Bernhard een jokkebrok bleek te zijn over zijn naziverleden. In Alkmaar stelden de PvdD’ers voor de Prins Bernhardstraat om te dopen in de Sint Bernhardstraat. Niet omdat ze hem heilig verklaren, maar omdat dat ook een hond blijkt te zijn.

Mij verrast dan weer de verrassing over Bernhards verleden. Wie de biografie ‘Bernhard’s Oorlog’ openslaat op de juiste pagina ziet een foto van de bruiloft van Juliana en Bernhard waarbij de helft van de gasten de nazigroet brengt op het bordes tijdens een defilé. Voor de goede orde: de moeders van de huidige koning en zijn neef Bernhard Jr. moesten nog geboren worden.

Anno 2023 hebben we weer wat te kiezen. De republikeinen krijgen in Nederland maar geen vaste grond onder de voeten. Wel vinden de meeste partijen dat onze Koning belasting moet gaan betalen. Wat is daar eigenlijk op tegen? Lopen we het risico dat hij naar Monaco verhuist om buurman te worden van onze (in België geboren) landgenoot die wél auto kan rijden? Lijkt me bespreekbaar.

Wat staat er nog meer in de programma’s van de deelnemers aan televisiedebatten? Frans Timmermans heeft de smaak te pakken van het fuseren en na GroenLinks lonkt hij nu naar het Nieuw Sociaal Contract of eigenlijk naar Pieter Omtzigt. Of is dit zijn versie van ‘houd je vrienden dichtbij, maar je vijanden dichterbij’ (bekend van Sun Tzu, de bekende militaire strateeg van 2500 jaar terug, maar ook bekend van Al Pacino in The Godfather II) waarbij Omtzigt natuurlijk aantrekkelijk is voor oudere PvdA’ers, die zich nog herinneren hoe de PvdA en het CDA de dienst uitmaakten in Nederland en die kiezers willen misschien best stemmen op een CDA zonder C.

Zeker als ze beseffen dat kerncentrales best een goeie oplossing zijn voor het klimaatprobleem (kerncentrales vormen de enige splitsing tussen Timmermans en Omtzigt). Dat je vervolgens een ander probleem creëert, zien we later wel weer.

Als het simpel was geweest, hadden we het immers allang gefixt. Heeft iemand eigen­lijk al een keer gedacht aan binnenschepen op kernenergie? Dat zou wat wezen. Een jaar lang pijlsnel varen zonder bunkeren. En dan vooral de kolen naar Duitsland, want die hebben ze nodig nu daar de kerncentrales zijn gesloten en het gas uit Rusland niet langer aantrekkelijk is.

Kernenergie is natuurlijk veel te duur voor de binnenvaart (misschien wil het NSC subsidiëren, weet jij veel wat ze straks willen doen met de accijnzen op fossiele brandstoffen) maar een grappig gedachtenexperiment, een mooie illustratie van de verwarring en het gehannes met brandstoffen: een door kernenergie aangedreven schip met een ruim vol kolen.

Michel Gonlag
- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -